Isnin, 22 Mac 2010

Masak lemak cili api Ikan & tomato

Salam sejahtrera



Masak lemak cili api bagi ikan dengan tomato...pedas2 masam ..ummphhh ..cubelaaa..memang peberetku ni..tak boleh lari dengan masak lemak weh...jum tengok resepi di bawah layannnn...



Bahan-bahan :

1 ekor ikan lemuduk ( ikan apa2 je asalkan ikan berisi)
15 - 20 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 biji kelapa masak
2 keping asam keping
3 biji buah tomato
1 camt garam

langkah-langkah membuat:

  1. Ikan dicuci bersih dan dipotong.
  2. Tumbuk kunyit sampai lumat, masukkan cili api sedikit2 dan tumbuk lagi sampai hancur
  3. Gaulkan cili tumbuk dan asam keping dengan ikan tadi.
  4. Bubuh air sedikit2 ke dalam kelapa parut dan ramas. Santan jadi pekat. Tapiskan.
  5. Masukkan santan pekat ke dalam ikan tadi.
  6. Jerang atas api yang besar hingga menggelegak.
  7. Kacau sekejap dan kecilkan api.
  8. Potong tomato kepada 4 bahagian dan bubuh ke dalam gulai ikan tadi.
  9. Masakkan dengan api perlahan.
  10. Rasa garam dan asam .
  11. Angkat gulai dan hidangkan dengan nasi putih.


Kalau menggulai masak lemak ciliapi, tidak perlu dikacau selalu. Hanya kacau mula2 sahaja apabila gulai mua menggelegak. Perlahankan api sahaja dan biarkan gulai hingga masak..Cuba ye terangkat makan masak lomak cili api ni.....ok jumpe lagi bai..bai...

3 ulasan:

  1. kak kalau x kacau dia x pecah minyak ke kak. aduhhhh resepi akak ni buat saya kecur aje pepagi buta ni tau kak.

    BalasPadam
  2. salam zura, kacau mula2 je masa gulai dah menggelegak tu,,lepas tu perlahankan api dan biar je Dah masak tu tutup je api ...

    BalasPadam
  3. sodap nampak eh..Eh.. akak ada resepi utk buat agar1 kenyal tak? lama cari resepi tak jumpa la.. nak yg kenyal mcm jeli buah tangan pengantin tu.. tak nak yg mcm agar2 merah biasa tu..

    BalasPadam