~ Assalamualaikum semua ~
Hari ini kita makan sayur je..jimat sikit hihihikkk..sayur ni sebenarnya dah dimasak bersama dengan ikan siakap sos di bawah.. Ni nak tunjuk je sayur campur yang dimakan seiiring dengan ikan tu..sayur ni senang nak dimasak kekawan ..hanya gunakan sikit tepung jagung memekat kuah sayur dan bagi nampak berkilat sikit..Okeh intai2 resepi dibawah ni.....
Bahan-bahan :
- 8 kuntum bunga kobis
- 1 batang lobak merah
- 7 batang sayur peas
- 2 batang lada merah
- 8 ekor udang basah
- 5 ulas bawang putih
- sedikit kiub ayam 'knorr'
- 1 sudu besaar minyak sayur.
- 1 camt serbuk lada sulah/lada putih
Langkah -langkah membuat :
- Bersihkan udang dan sayur2an. Sayur tidak perlu potong kecil..Lobak potong memanjang.
- Cincang bawang putih .
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang yang telah digaul dengan lada sulah. Goreng udang separuh masak. Masukkan perasa ayam dan garam.
- Masukkan lobak merah dan bunga kobis. Biarkan sebentar. Masukkan sedikit air.
- Masukkan pula sayur peas .
- Akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sikit. Masukkan lada sulah dan angkat .
- Siappppp..jum makannnnnn....
Salam kak nor
BalasPadamsayur campur ni memang peberet ni. Saya suka masakan jenis ini dan kalau memasaknya saya tak gunakan bawang merah. hanya gunakan bawang putih dan halia saja dan bila da masak saya curahkan sedikit minyak bawang putih dan baunya harum dan sangat menyelerakan. Sedap kan akak sayur ni lebih2 lagi tgn akak yg memasaknya :)
ye ke..akak pun tengok juga jenis sayur kalau nak guna bawang merah..halia tu tak pernah guna pun..nanti nak cuba jugalah..minyakbawang putih? tak pernah jumpa pun..nanti akak cari kat store..
BalasPadam