Rabu, 28 April 2010

Singgang Tenggiri

~ Selamat malam ~

~ Singgang ~



Singgang masakan paling mudah tapi tak mudah juge nak buat kalau tak tu caranya...dulu tak reti juge nak buat singgang ..lepas try macam2 singgang..akak paling suka singgang kepala tenggiri ni sebab dahlah cepat nak sediakan tapi sedap ...rase makan tu puas...tambah kalau hari panas - panas ni...cubelah ya ..apapun ini adalah masakan yang paling mudah di antara yang mudah..bagi akk ikan tenggiri paling umphhh ..kepalanya tu la paling sedap..makan dengan sambal belacan ..tak perlu lauk lain le..kalau nak cepat, jimat masa oklah ni.....
Bahan-bahan :
Ikan tenggiri 2 keping ( kepala lagi sedap)
bawang merah 4 ulas
bawang putih 4 ulas
lada merah kecil 5 ulas
lengkuas muda 3 keping
serai 1 batang
asam keping 1 keping
Langkah-langkah membuat:
  1. Bersihkan ikan dan masukkan ke dalam periuk. Bubuh air menutupi ikan tadi.
  2. Masukkan bawang2 yang telah dihiris
  3. Masukkan juge lada merah yang dibelah 2, kepingan lengkuas, serai yang dititik dan asam keping.
  4. Jerangkan periuk di atas api dengan api yang perlahan. Biarkan ia menggelegak.
  5. Tambah geram dan biarkan sebentar sehingga rasa garam, asam dan pedas sekata..
  6. Angkat hidang panas-panas.

Nota :Lengkuas memainkan peranan utama dalam masakan singgang...bau dan rasanya ada kelainan..cubalah ya..

4 ulasan:

  1. salam k.nor..lama x masak camni..dulu masa Arwah mak atie ada...selalu dia masak!kt umah atie,klu msk camni..mmg x laku la...

    BalasPadam
  2. salam atie, memang ni masakan orng dulu2kan, hanya kite tak amalkan pemakanan org2 tua dulu..walahal makanan ni sihat dan no kolestrol ....kat umah akk pun bukan semua yg minat ...sabo je

    BalasPadam
  3. ummpph..singgang memang sedap..saya org ganu..semestinya singgang lauk yg wajib..serba serbi nk wat singgng... ikan, sotong & daging pun sedap..he..he..

    BalasPadam
  4. Salam kak nor...saya suka makan singgang tau kak...nak nak time panas mcm ni kan. tapi singgang saya kaler kuning. paling saya suka singgang ikan parang

    BalasPadam