Isnin, 5 Julai 2010

AYAM MASAK ASAM

ASSALAMUALAIKUM
Masak asam ayam jarang dibuat tapi ok jugalah...cara masak yang senang main campak-campak je ke dalam periuk...Pada yang suka makan ayam bagus juge kurangkan minyak dan lemak..masak asam ni gunakan minyak yang sikit je untuk menumis bawang dan lada ..Apapun masakan mesti pedas..dah nak wat camne sejak azali makan pedas..kalau tak pedas tak boleh nak telan terutama masak ayam dan daging.Masak asam kali ni betul2 sempoiii..apa yang ada dalam peti.Tapi rasanya sedap juge janji rasa garam, asam dan pedasnya seimbang..jum layan..


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam
15 -20 biji cili api kampung
1 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb asam jawa
2 cm lengkuas
2 batang serai
1 ikat daun kesum
1 camt garam
1 camb minyak
LANGKAH - LANGKAH MEMBUAT :
  1. Tumbuk bawang merah dan putih.
  2. Tumbuk kunyit dan lada hingga lumat.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga wangi.
  4. Masukkan lada yang telah ditumbuk
  5. Masukkan air asam dan masakkan hingga pekat. Masukkan serai dan lengkuas.
  6. Masukkan ayam dan biarkan menggelegak. Perlahankan api. Biarkan merenih lama.
  7. Masukkan daun kesum. Rasa garam dan asam.

Catatan : Sebaik-baiknya buang semua kulit ayam sebelum dimasak. Membantu mengurangkan kadar kolestrol dan lemak.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan