Isnin, 5 Julai 2010

IKAN GORENG CILI API

ASSALAMUALAIKUM



Petang tadi kononnya tak nak masak lauk untuk makan malam , nak beli je ikan bakar sekor sebab dah masak ayam masak asam..Bukannya apa siayah tak nak makan ayam kat umah..jaga diet. Pukul 6.30 keluar bandar..tengok kedai yang biasa beli tu tutup pulak..camne ni..Terpaksalah singgah kat TF beli ikan mentah ..beli 2 ekor ikan papan ( mcm bawal putih ). Balik umah terus masak goreng cili api. Masakan yang paling senang kalau dah kesuntukan masa. Kalau akak masak stlye ni mesti teringat kat makcik kat kg ..sebab masa kecik2 akak selalu menebeng kat umah dia..ni lah menu selalu dimasak selain gulai lomak cili api tu..akak rasa sedap sangat aromanya tu..tambah makan pulak dengan nasi hangat..tak caya cubalah..tengok bahan di bawah:




BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan
10 ulas cili api
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 batang serai
2 labu bawang besar
2 keping asam
1 camt garam

LANGKAH MEMBUAT :

  • Bersihkan ikan dan bubuh garam kunyit. Goreng garing.
  • Mayang bawang besar
  • Tumbuk kunyit dan cili api dengan garam.
  • Panaskan minyak 2 sudu besar dan tumiskan bawang tadi .
  • Masukkan cili tumbuk, serai titik , halia ketuk dan asam keping.
  • Goreng hingga bawang layu lada garing.
  • Masukkan ikan tadi dan gaul sebati.
  • Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

catatan : Kalau menggunakan ikan parang atau tenggiri lagi sedap..manis . Cubalah resepi ni simple dan cepat....jumpa lagi...bai-bai...mata mengantuk pulak malam ni..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan