Rabu, 25 Ogos 2010

IKAN KEMBONG BAKAR & AIR ASAM

SALAM RAMDHAN ALMUBARAK

Nak masak apa petang ni...akk bakar ikan ni senang sgt..tak yah ramuan apa-apapun tapi guna ikan segar baru terasa sedapnya...tapi wajib bubuh kunyit garam , lepas tu bungkus dengan daun pisang . Akak bakar ikan ni dengan guna pan je...dan kecilkan api sahaja. Lepas tu balik2kan..layan resepi di bawah ni..

BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan kembong besar
1 sk garam dan 1 sk kunyit
Daun pisang
Air Asam
1 biji tomato
10 ulas cili api
1 camb asam jawa
1/2 sk garam
1/2 sk gula
2 biji limau kasturi
Langkah-langkah membuat:
  • Cuci ikan dengan asam limau. Lumur garam dan kunyit.
  • Balut ikan dengan daun pisang. Bakar dalam pan.
  • Buat air asam. Camporkan semua bahan dan blend. Perah limau kasturi.
  • Makan dengan nasi panas.




~ SELAMAT BERBUKA PUASA ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan