Isnin, 23 Ogos 2010

MASAK LEMAK CILI API TELUR & PUCUK UBI

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK

Selesai sudah sesi berbuka dan tarawikh...syukur dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia. Petang tadi, akak masak gulai telur..rasanya tahun 2010 ni baru teringat nak gulai telur..kebetulan ada telur angsa kat umah...angsa kepunyaan anak bongsuku Ahmad..Kalau nak gulai telur memang lebih elok guna telur itik dari ayam sebab lebih pejal dan tak mudah terbarai dalam gulai kita tu..... Memang besar telur angsa ni...hanya 2 biji je habis tadi..tinggallah 1 biji untuk sahur nanti..itupun belum tentu habis ..almaklumlah..Kali ni gulai telur akak bubuh pucuk ubi muda ..betul2 yang muda tau sebab masih lembut ..mudah nak masak.. Kalau nak sedap lagi bubuh asam belimbing tapi manalah nak cari kalau tak ke pasar...pucuk ubi ni pun akk rembat je kat belakang umah tu..sedap juga..masak ikut rasa janji cukup asam garamnya...hmmmmm...sodap...dah lama tak menggulaikan..masak lomak cili api peberet akk..ak kira gulai apapun ..asal masak lomak memang boleh buat akk bertambah sepinggan lagi..okeh jum layan resepi di bawah..ini versi akak ya..

Masak lemak cili api telur & pucuk ubi


BAHAN - BAHAN :

3 biji telur itik
20 ulas cili api
1 biji kelapa
1 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit
1 ikat pucuk ubi muda
1 camt faram
3 keping asam keping


Langkah-langkah membuat :

  1. Tumbuk cili dan kunyit hingga lumat.
  2. Perah kelapa dapatkan santan yang pekat
  3. Masukkan bahan tumbuk dan asam keping ke dalam periuk.
  4. Masukkan santan dan jerang atas dapur.
  5. Apabila menggelegak, perlahankan api.Masukkan telur satu persatu.
  6. Biarkan telur membeku dan kacau perlahan. Masukkan garam.
  7. Masukkan daun ubi muda tadi dan biarkan atas dapur sehingga daun masak.
  8. Rasa garam dan asam. Angkat.
  9. Hidang dengan ikan masin goreng dan nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan