Jumaat, 20 Ogos 2010

PARI MASAK ASAM KARI

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK
IKAN PARI MASAK ASAM KARI
Syukur kita dilimpah rezeki berbuka puasa..petang tadi akak berbuka dengan pari masak asam kari. Pernah ternampak di umah MAT GEBU satu ketika...tapi sejujurnya akak tak sempat salin resepinya..Yang ini akak main bantai je la bahannya..serupa dengan masak asam biasa tapi kutambah kari sikit sebab tu tajuknya masak asam kari..oklah tu..selalunya masak asam tak pernah bubuh kari..kali ni akak try kelainan sikit..ikut rasa hati akak je ni bahan-bahannya..boleh tahan juge rasanya
kalau tak sedap..tak masuk blog hihi.okeh jum tengok..layan..

IKAN PARI MASAK ASAM KARI
Bahan-bahan :
1/2 kilo ikan pari
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 batang serai
1 senduk lada bor
10 batang lada kering
1 camb serbuk kari
1 camb asam jawa
2 biji tomato
6 batang bendir
3 camb minyak
Langkah membuat :
  1. Cuci bersih ikan pari dengan limau nipis.
  2. Blend bawang2 dan lada kering.
  3. Titik lengkuas, halia dan serai.
  4. Panaskan minyak , tumiskan bawang hingga naik bau.
  5. Masukkan lada blend dan rempah dan masakkan hingga pecah minyak.
  6. Masukkan air asam dan biarkan sebentar. Tambah air
  7. Masukkan ikan pari dan tomato.
  8. Masukkan bendir dan garam.
  9. Perlahankan api dan rasa garam asamnya.
  10. Setelah kuah pekat ,angkat dan hidangkan bersama nasi panas..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan