Khamis, 16 September 2010

AGAR-AGAR CINCAU

SALAM SYAWAL
Jumaat 17.9.2010. Kebanyakan sekolah sudah memulakan sesi persekolahan dan akan diikuti sekolah ganti pada pada hari sabtu..tapi akk cuti lagiii...lamanya pulak terasa..nanti orang lain dah habis ganti ..kami ganti lagi..alahai. pernah makan agar-agar cendul atau masa kecik2 dulu family panggil lengkong..lengkong..biasa dengar ke..tapi skg akk dah tukar istilah jadi agar2 sbb ramai yang tak faham kalau panggil lengkong..Agar2 ni dibuat 3 hari lepas. Tengok ada sikit agar2 jurai dan tengok ada cincau lebihan buat air..ada sirap..apala lagi adjust je bagi jadi agar2 ni..senang je ..janji sedap dimakan..jum tgk resepi di bawah ni..

AGAR-AGAR CINCAU

Bahan-bahan :
1/2 bungkus agar-agar
2 cawan gula pasir
4 cawan air
1 sb gula batu
1 st pewarna merah
3 helai daun pandan
Langkah-langkah membuat:
  1. Basuh agar-agar dan masakkan di atas api bersama air . Masakkan hingga agar-agar hancur.
  2. Masukkan pula gula pasir dan gula batu. Masakkan hingga gula larut. Masukkan daun pandan.
  3. Biarkan agar-agar merenih hingga pekat sedikit dan masukkan cincau yang telah dipotong2.
  4. Akhir sekali masukkan pewarna merah atau sirap rose . Angkat dan masukkan ke dalam acuan.
  5. Sejukkan baru dipotong.

Agar-agar ni simple je tapi sedap sebab tak muak dimakan..nyaman bila disejukkan..ok selamat mencuba..boleh dijadikan hidangan sampingan untuk tetamu yang beraya....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan