Assalamualaikum semua...nih baru dapat entry apam pelangi ..dah 3 kali buat untuk buah tangan kenduri kendara di umah saudaramara..sesuai sangat sebab cepat dan mudah dibuat..ramai yang dah buat pun apam pelangi ni..terkini dari UMMI. Apam pelangi kat umah ni dah ada pulak pelangi coklat sebab bubuh paste coffee..saja nak tukar2 rasa dan aromanya tu...okeh jum tengok resepi yang mudah ni..
Bahan-bahan :
4 biji telur
2 sb ovellette
1 sk vanilla
220 gram gula castor
300 gram tepung gandum
250 ml santan kara
1 st baking powder
3 pewarna
Langkah-langkah membuat:
- Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
- Masukkan vanilla dan pukul sebati.
- Ayak tepung gandum dan baking powder.
- Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
- Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
- Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
- Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
- Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
- Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
- Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.
- Angkat.
Salam K.Nor, wah kak cun ler pelangi apam ni kak tergoda ler....nk ler sepotong...hihi
BalasPadamsalam kak... cantiknyer kaler apam nih! gebu sungguh!
BalasPadamSalam nieza, berpotong2 boleh diambik.. kalau niza buat ni jgn lupa jemput akak dtg ambik ya..sori akak tak dpt nak jejalan ke umah niza...tak berkesempatan langsung skg ni..
BalasPadamsalam HANA, kalau hana buat lagilah cantik apam ni..gebu gebas lagi.....akak selalu selongkar dapur hana tu tgk pic2 cantik2..
BalasPadamkak,cmner nk buat pattern yg cntik tu ek,saya buat xcntik cm2 la..hehe~
BalasPadam