~ Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ~
salam semua...hari ni Apam Yoghurt..kebetulan ternampak di easybakes. Tuannya Yat pada Yat terimakasih atas sharing resepi ni...Yoghurt memang dah ada dalam peti lebih dari seminggu..eloklah digodek sebelum tarikh luput..hasilnya macam ni lah.. Apam ni memang gebuss macam dlm gambar..hanya manis sikit. Kalau tak suka manis eloklah kurangkan gula..rasa apam ni lebih kurang apam icecream...pernah di buat dulu..sila rujuk sini . okeh layan ye...
Resepi:
Bahan - bahan :
2 cawan gula
1 sudu teh ovellete
2 cawan tepung gandum
1 cawn yoghurt fresh
2 biji telur
1/2 sudu teh double baking powder
1 sudu teh serbuk koko
1 st choc paste
Langkah membuat:
Panaskan pengukus.
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan.
Putar bahan hingga kembang dan naik.
Bahagi adunan kepada 3.
Warna 2 bahagian dan 1 bahagian masukkan serbuk koko dan masukkan coklat paste.
Sendukkan ke dalam cup cakes dan kukus selama 15-20 minit.
Selamat mencuba !
Assalammualaikum kak...wah cantiknya tgk apam ni..kembang mekar jer...nanti nk cuba jugalah..:)
BalasPadamKaknor nampak tersengih lebar apam tu
BalasPadamnieza,
BalasPadamwaalaikummussallam ..cantik mmg cantik..sebab kembang mekar..tapi manis sikit..kurangkan gula kalau niza nak buat nanti...lebih baik...
cik Mimi..
bukannya selalu apam ni nak tersengih lebar mcm ni...ada masanya langsung tak nak sengih sikit pun...punyalah kecewa...silap teknik sikit je..buat hal la dia...