Selasa, 7 Jun 2011
Asam Pedas Rebus Ikan Patin
APAM PISANG COKLAT
Sabtu, 4 Jun 2011
APAM ICECREAM
Gulai Lomak Cili Api Daging & Kentang
Jumaat, 3 Jun 2011
JUS ~ DRAGON FRUIT & ICECREAM SODA~
Khamis, 2 Jun 2011
FETTUCCINE GORENG
6. Masukkan daun bay, basil, lada hitam halus dan garam halus.
Rabu, 1 Jun 2011
LASAGNA
- 2 ulas bawang putih-ketuk
- 1 ½ bawang besar -dipotong dadu ( 100 gram)
- 4 biji tomato ( 300 gram)dipotong dadu
- 100 gram tomato puree ( Lebihkan )
- 200 gram daging cincang ( Akak tambah hingga 500 gram )
- ½ biji lobak merah-disagat halus
- 1 helai daun bay
- 1/2 sudu teh italian herbs
- ½ sudu besar garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam - 1 sudu besar gula ( tak guna)
Bahan Sos Putih:-
- 2 cawan susu segar
- 3 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar mentega
- sedikit serbuk lada hitam
Untuk topping:-
- Keju mozzarella secukupnya
Untuk sos tomato:-
- Panaskan minyak. Masukkan bawang putih,kemudian bawang besar.Biarkan sehingga layu.
- Kemudian masukkan daging,biarkan sehingga ia menjadi putih dan masukkan tomato,tomato puree dan air.
- Masukkan garam,gula,daun bay,serbuk lada hitam, italian herbs dan lobak merah. Kacau dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Keluarkan daun bay. Seimbangkan rasanya dan bolehlah ditutup.
Untuk sos putih:-
- Masukkan susu segar,tepung gandum,mentega,serbuk lada hitam dan sedikit garam ke dalam periuk.kacau menggunakan whisker ballon.
- Letakkan periuk ke atas api dan teruskan mengacau supaya ia tidak bergentel. Kacau sehingga kuahnya menjadi pekat.Kemudian tutup api.
Cara menyediakan:-
- Ratakan sos tomato ke dalam sebuah bekas.
- Susunkan sekeping lasagna ke atasnya.
- Lapiskan dengan sos tomato, diikuti dengan sos putih. Kemudian susunkan lagi lasagna,sos tomato dan sos putih sehingga ke lapisan ke 5.
- Taburkan keju mozzarella ke atasnya dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, pada suhu 170 darjah.
Jumaat, 20 Mei 2011
SAYUR CAMPUR TAHU JEPUN
Selasa, 17 Mei 2011
RED VELVET CAKE
- 5 biji telur gred B
- 250 gram mentega beku tanpa garam
- *3 cawan tepung naik sendiri
- *3 sudu makan koko Vochelle ( akak guna koko biasa)
- 2 cawan gula kastor
- 4 sudu makan pewarna Red Bright - (akak guna 1 1/2 sudu makan je)
- 1 cawan buttermilk - (kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh)
- 1 sudu teh garam- (x letak)
- 1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
- 1 sudu makan cuka makan
- Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
- Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
- dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
- Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
- Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
FILLING:
- 500gram blueberry filling - (akak x letak)
- 250 gram krim keju Phillidephia
- 1/2 cawan krim putar
- akak tambah sedikit gula icing
- Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
- *Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Isnin, 16 Mei 2011
KUIH LOPES ASLI..
Isnin, 9 Mei 2011
TALAM UBI * MAK
BAHAN-BAHAN:
TALAM UBI
Bahan A – bahagian bawah
1 mangkuk ubi kayu parut
¾ mangkuk gula merah
½ mangkuk gula pasir
11/2 mangkuk air
Bahan B – bahagian atas
I mangkuk santan pekat
4 sudu besar tepung gandum
1 st garam halus
Langkah-langkah membuat:
1. Ubi yang telah diparut ditapiskan. Buang airnya dan ambil pati ubi yang tinggal.
2. Masakkan gula pasir dan gula merah hingga cair dan sejukkan.
2.Tapiskan ke dalam ubi yang telah ditoskan airnya tadi.
4. Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.
5. Kukus sehingga masak. Ubi yang telah dimasak, rupanya bertukar menjadi jernih.
6. untuk bahagian atasnya pula, campurkan santan, tepung dan garam. Kacau sebati.
7. Tapiskan ke atas ubi yang telah dikukus tadi. Gores permukaan ubi dengan garfu dahulu.
8. Kukuskan sehingga baahgian atasnya masak. Angkat dan sejukkan.
Prinsip memasak akak selagi tak jadi, selagi itulah mesti dicuba walaupun berulang kali... kalau dah berkali2 buat kita akan dapat kesan kesilapan dan kekurangnya di mana-mana.....okeh selamat mencubaa........
Ahad, 24 April 2011
Mixed Fruits Pastry Cakes
Khamis, 21 April 2011
HESHEY'S "perfectly choclote" Cupcakes
12/2 st soda bikarbonat
Langkah-langkah membuat:
1. Panaskan oven 180 C
2. Campurkan tepung, koko, baking powder, soda dan garam. Ayak.
3. Masukkan telur, minyak dan susu . Putar dengan pemutar elektrik selama 2m
4. Masukkan air panas tadi dan putar lagi sekejap.
5. Masukkan adunan ke dlam acuan tin atau cupcakes. Hias dengan cklat rice.
7. Bakar selama 25-30 minit. Cucuk tengah kek untuk memastikan kek masak.
selamat memasak..........