Selasa, 7 Jun 2011

Asam Pedas Rebus Ikan Patin

Assalamualaikum


Boss umah akak dah sound malam tadi ....dah naik muak makan ikan laut.....ishhhh...bersyukur masih ada ikan nak dimakan.....tapi betul juga boss kata sebab akak pun hampir ditimpa perasaan yang sama . So pagi tadi pergi pasar cari ikan sangkar sungai ..apa lagi Patin la yang banyak kat tempat kami ni..Patin dibela secara komersial di Sungai Pahang...bukan dibiar bebas tapi dikurung dalam sangkar di dalam sungai... sedap patin tidak hanyir dan tidak bau lumpur..akak tak boleh makan patin kolam sebab baunya yang kuat...eksyen la sebab duduk tepi sungai Pahang katakan....okeh selalunya akak masak asam tempoyak tapi hari ni tukar menu lah....masak asam rebus naik macam tu je....sedap tau...tapi dengan syarat asam dan pedasnya mesti terasa baru umphhhhhh...... tengok resepi.




Bahan-bahan :

1 ekor ikan patin
20 ulas cili api hijau dan merah
1 sb cili kering kisar
1 cam kunyit hidup
4 ulas bawang merah
6 keping asam gelugur
3 cam lengkuas
1 batang serai.
6 batang bendir
1 camt garam kasar


Langkah-langkah membuat:

1. Cuci patin dengan merendamnya sekejap di dalam air asam jawa atau limau nipis.
2. Cili api, kunyit hidup dan bawang merah dikisar hancur.
3. Titik serai dan lengkuas.
4. Masukkan ikan, bahan -bahan kisar, serai, lengkuas dan asam keping ke dalam periuk.
5. Masukkan air menutupi permukaan ikan.
6. Masakkan di atas api yang sederhana sehingga menggelegak.
7. Masukkan garam dan renihkan di atas api yang perlahan.
8. Masukkan bendir dan angkat setelah bendir lembut.
9. Hidang bersama nasi putih .




Catatan:

Asam pedas kena pedas dan masam. Jangan takut menggunakan ciliapi tetapi dengan syarat masukkan garam kemudian supaya ciliapi masak elok. Asam keping diperlukan dengan agak banyak...kalau dah terasa masam, pedas dan garam baru terangkat. Masakkan ni kalau bermalam lagi sedap......

APAM PISANG COKLAT


Salam semua...masih lagi mengapam ni. Pisang masak ada sesikat tapi nak buat apam ni guna 3 biji pisang je. Nak buat muffin stok susu segar tarak....tapi apam masih boleh dibuat atau lepat pisang. Apam lagi cepat...nak sediakan bahan pun cepat, hanya ambil masa sikit untuk mengukus. Resepi akak ambik dari dapur Mak Lang yang rajin tu...sumber asal dari Chef Hanieliza yang terkenal tu.. okeh layan resepi di bawah ya...apam ni gebus masa panas2 tapi dah sejuk pun ok juge masih sedap dimakan...jangan tunggu esokla...takut kejul....(keras ) pulak.


Resepi Apam Pisang
Sumber: Hanieliza
Copy: Mak Lang

Bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan B:
1 cawan pisang masak ( 3 biji )
1 cawan minyak masak
11/2 cawan gula perang
2 biji telur A ( telur pukul sedikit dgn garpu)


Langkah memasak:

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
1. Ayak bahan A dan gaul sebati.
2. Masukkan semua bahan B ke dalam satu bekas lain dan gaul rata menggunakan whisk.
3. Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan kaup balikkan hingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam cupcakes dan kukus selama 25-30 minit.
5. Untuk mendapatkan apam merekah gunakan api yang besar.



Akak guna pisang nipah yang dah betul2 masak..pisang ni gebu.
Selamat mencuba ....pasti anak-anak suka. Terimakasih kepada Maklang & Hanieliza.

Sabtu, 4 Jun 2011

APAM ICECREAM





Assalamualaikum & Salam Mesra



Ahmad nak makan apam...ikutkan hati tak nak buat sebab kalau dia makan tak ingat dah dunia.. bukannya apa takut tambah obes dia ni...makan sepuas hati..almaklum tak de saingan..tapi tak sampai hati pulak ..lagipun dah lama juge tak mengapam ni...pernah buat apam icecream ni dulu cuba tengok SINI . Kalau ada kelapangan masukkan resepi kemudian... jumpa lagi..




Gulai Lomak Cili Api Daging & Kentang


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ni kak nak kongsi gulai lemak cili api daging dan kentang stail orang N.Sembilan..Kalau ikutkan resepi orang nogori gulai lomak cili api ni hanya bahan-bahan asas yang digunakan.. yang pasti no bawang2 dimasukkan ke dalam masak lemak ni.....di negeri2 lain akak perhatikan gulai lemak cili api ni bawang2 tidak ketinggalan..tapi bagi kami orang nogori bawang tidak digunakan sebab lemak santan sudah cukup untuk melengkapkan rasa lemakmanis pada gulai daging. Lagipun sekiranya bawang dimasukkan, aroma bawang yang kuat akan menjejaskan rasa gulai lemak cili api....itu bagi pendapat akak lah sebab itu yang akak pelajari dari nenek dan mak akak...gulai lemak cili api ni hidangan wajib hari-hari semasa akak kecil2 dulu...sekarang tidaklah sebab suami akak bukan orang nogori...Hanya kalau ayam dan daging, serai ialah bahan tambahan yang wajib dimasukkan tetapi bukan untuk ikan ya..... okeh layan je resepi di bawah ni...semalam akak makan bertambah2...sebab dah lama tak menggulai macam ni...teringat pulak maso kecik2 dulu..berasap telinga makan gulai lemak cili api nihhh.....



Bahan-bahan:

1 kilo daging lembu ( akak guna daging rusa)
11/2 biji kelapa parut
20 ulas cili api hijau & merah
2 sm kunyit hidup
4 batang serai
6 biji kentang
2 keping asam
2 st garam kasar

Langkah-langkah membuat:

1. Bersihkan daging dan potong lebar dan nipis. Basuh dan toskan.
2. Tumbuk kunyit hidup sampai hancur dan bubuh cili sedikit2 dan tumbuk hingga lumat.
3. Perah kelapa dengan air sedikit2 sehingga mencukupi menutup daging dalam periuk.
4. Titik serai dan masukkan ke dalam periuk bersama cili tumbuk tadi.
5. Letakkan di atas dapur, besarkan api hingga gulai mula menggelegak. Kacau sekejap.
6. Perlahankan api. Biarkan gulai merenih perlahan. Jangan kacau. Biarkan 8 minit.
7. Masukkan kentang yang telah dibelah 4 dan masak hingga empuk.
8. Masukkan garam dan asam akhir sekali. Masakkan sekejap dan rasa garam asamnya.
9. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.


Catatan:

1. Pastikan kelapa diperah dengan air yang sedikit untuk dapatkan santan pekat.
2. Masukkan garam dan asam akhir sekali untuk memastikan lada dimasak dahulu. Kalau lada masak dengan elok , pedas pun tak sakit perut.

Rasa gulai yang seimbang dari segi lemak, garam dan asamnya adalah faktor utama untuk memastikan gulai lemak cili api ni sodapppp.....cuba ya...

Jumaat, 3 Jun 2011

JUS ~ DRAGON FRUIT & ICECREAM SODA~



JU BUAH NAGA & ICECREAM SODA

Yang buat kali ni disebabkan sianak Ahmad mendesak suruh beli juga semalam disupermarket....heran jugak kenapa beria2 sgt nak makan buah ni..compem dia tak akan suka . Rupa2nya dia terpengaruh tentang buah naga ni dalam buku yang dibacanya..buah naga ni mengandungi macam2 khasiat termasuk mengurangkan obesiti....wakaka rupa-rupanya dia nak makan sebab ke obesiti ni rupanya.... aduhai anakku kalau dah buat jus campur dengan icecream soda ni mana mungkin boleh mengurangkan obesiti..tak apelah boleh juga maknya share sebab jus ni memang sedap jika nak dibandingkan makan buah ini begitu sahaja...Resepi asal dari buku Chef Wan tapi akak tak ikut methodnya sebab cara akak nak cepat dan simple je...jum layan...



Bahan-bahan :

1 biji buah naga merah
2 sb gula pasir
2 cawan icecream soda
1/2 cawan air
ketulan air batu

Langkah-langkah membuat jus:

1. Buang kulit buah naga dan potong. Masukkan ke dalam blender.
2. Masukkan gula pasir tadi dan tambah air 1 cawan. Mesin sebati.
3. Masukkan ke dalam jug air dan bubuh ketulan ais. Tuangkan soda ke dalamnya.
5. Air akan terpisah menjadi dua lapisan dan warna.
6. Hidangkan....nyaman...



Sekali minum terus tinggal macam ni.....guna naga merah tapi jauh mahal dari naga putih.. senangkan. Boleh dibuat untuk hidangan berbuka puasa. Buah naga ni banyak khasiatnya . Bai2.

Khamis, 2 Jun 2011

FETTUCCINE GORENG

Fettuccine Goreng


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...pagi tadi bagi Ahmad sarapan pasta Fettuccine. Dari segi sebutan terpulang ikut sedap bunyi masing2....Walaupun mat tinggal sorang kat umah tapi akak buat juga sebab stok Fettuccine ni ada 3 bungkus dan Mat memang suka makan jenis2 pasta ni....maknya suka masak je tapi tak suka makan...selera orang kampunglah tu...ayah Mat pun tergolong spesis akak ni... Kalau nak ikutkan memanglah banyak maka akak pun hulur2kan ke umah jiran depan nun....harap2 depa suka makan mende ni...okeh jum layan resepi di bawah ni..akak guna je bahan2 yang ada kat dapur....hentam je labi....layan !

Guna sos spaghetti prego

Dah siap rebus...bubuh minyak agar tidak melekat...



Feetuccine Goreng
Bahan-bahan :

300 gram Fettuccine San Remo
1 tin sos spaghetti Prego
200 gram daging
4 ulas bawang putih
1 buku bawang holland
1 helai daun bay (kalau suka)
1 st serbuk basil
2 st serbuk lada hitam
2 st perasa daging lembu ( kalau suka)
2 st garam halus
4 sb minyak zaiton ( minyak sawit pun ok )


Langkah-langkah membuat:

1. Rebus Fettuccine dalam air yang mendidih. Bubuh minyak 1 sb untuk mengelakkan melekat.
2. Daging dicincang halus, bawang putih dicincang dan bawang besar dipotong dadu.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi .
4. Masukkan bawang besar dadu tadi dan goreng hingga layu. Masukkan daging. Masakkan.
5. Masukkan sos Prego tadi dan tambah air sedikit.
6. Masukkan daun bay, basil, lada hitam halus dan garam halus.
7. Masukkan fettuccine yang telah ditoskan dan gaul hingga sebati dengan sos tadi.
8. Rasa garam dan angkat . Hidangkan panas-panas.


Fettuccine ni direbus hingga lembut dan bubuh minyak supaya tidak melekat. Minyak zaiton elok digunakan untuk melembutkan pasta ni..juga untuk membuang kolestrol..Selamat mencuba

Rabu, 1 Jun 2011

LASAGNA

LASAGNA


Assalamualaikum dan salam bahagia....lega yang amat akak dapat meneruskan blog masak ni...hampir 1 minggu akak mati akal sebab blog tak boleh nak masuk ke dashboard....ngeri akak bayangkan blog ni akan lingkup ...apalagi akak pun guna tali hayat ke talian kawan akak SHAS /blogger antik ( Perak )...Shas bagi tip supaya tukar address blog dari Yahoo kepada Gmail... Hari ni dari pagi sampai petang akak try & error...siksanya sebab akak ni memang cetek bebenor tentang dunia IT ni..tapi syukurlah akhirnya berjaya juga tukarkannya...terimakasih Shas dan juga AZLINA (blogger deco) tempat akak buat rujukan.... walau apapun...akak masih cemas kiranya lepas ni blog buat hal lagi... Okeh nak kongsi Lasagna yang akak buat minggu lepas ni...pernah buat lasagna sebelum ni tapi resepi yang ini simple dan murah belanjanya ..... kepada yang minat makan lasagna boleh cuba resepi ni...kena rajin sikit...terimakasih pada UMMI . Ummi akak copypaste je resepi tu...asalnya dari Za Jurnal Rasa.. terimakasih kepada kalian...adalah akak ubah sikit..contoh kuantiti daging tu dilebihkan untuk lebih sedap ....jum layan resepi di bawah......



Bahan-bahan:-
5-7 keping lasagna (akak guna jenama San Remo) ( Akak guna 11/2 kotak )
Bahan Sos tomato:-
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1 ½ bawang besar -dipotong dadu ( 100 gram)
  • 4 biji tomato ( 300 gram)dipotong dadu
  • 100 gram tomato puree ( Lebihkan )
  • 200 gram daging cincang ( Akak tambah hingga 500 gram )
  • ½ biji lobak merah-disagat halus
  • 1 helai daun bay
  • 1/2 sudu teh italian herbs
  • ½ sudu besar garam
    1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar gula ( tak guna)

Bahan Sos Putih:-

  • 2 cawan susu segar
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar mentega
  • sedikit serbuk lada hitam

Untuk topping:-

  • Keju mozzarella secukupnya
Cara-cara:-

Untuk sos tomato:-
  1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih,kemudian bawang besar.Biarkan sehingga layu.
  2. Kemudian masukkan daging,biarkan sehingga ia menjadi putih dan masukkan tomato,tomato puree dan air.
  3. Masukkan garam,gula,daun bay,serbuk lada hitam, italian herbs dan lobak merah. Kacau dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Keluarkan daun bay. Seimbangkan rasanya dan bolehlah ditutup.

Untuk sos putih:-

  1. Masukkan susu segar,tepung gandum,mentega,serbuk lada hitam dan sedikit garam ke dalam periuk.kacau menggunakan whisker ballon.
  2. Letakkan periuk ke atas api dan teruskan mengacau supaya ia tidak bergentel. Kacau sehingga kuahnya menjadi pekat.Kemudian tutup api.

Cara menyediakan:-

  1. Ratakan sos tomato ke dalam sebuah bekas.
  2. Susunkan sekeping lasagna ke atasnya.
  3. Lapiskan dengan sos tomato, diikuti dengan sos putih. Kemudian susunkan lagi lasagna,sos tomato dan sos putih sehingga ke lapisan ke 5.
  4. Taburkan keju mozzarella ke atasnya dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, pada suhu 170 darjah.

Catatan: Lebih baik direbus dahulu lasagna separuh masak untuk memudahkan pembakaran . Semasa merebus , masukkan minyak untuk mengelakkan melekat.


Lasagna sebelum dibakar....

Jumaat, 20 Mei 2011

SAYUR CAMPUR TAHU JEPUN

Assalamualaikum & salam sejahtera

Sayur campur tahu jepun

Bercerita topik sayur, memang kurang diminati bukan sahaja kanak-kanak bahkan orang dewasa pun tak minat nak sayur sbb dah terbiasa dari kecil tak makan. Dalam rumah akak penggemar sayur hanya boss kat umah ni..memang makan sayur berdaun pagi petang..yg pasti RM1 sayur hijau pagi sekali, petang sekali...alahai akak ni sampai naik jemu masak sayur berdaun sebab boss besar tak makan sayur lain kecuali berdaun hijau... tapi selera akak ni nak juge la berubah rase..maka pagi tadi akak pun masak lah sayur campur sotong dan tahu jepun ni..boleh tahan rasenya dan tak sangka anakku sidebab tu makan dengan penuh semangat semua isi sayur tu ...agaknya menarik dimatanya...tapi sayur kangkung tetap kugoreng untuk bossku itu....sebab sayur campur ni memang tak dimakannya pun...dipandang mata saja...... Untuk makluman tahu jepun memang sedap ..... i likeeeee... anak akak makan sebab akak cakap itu ialah isi ayam...terpaksalah bohong sunat untuk kebaikannya...hihihi...ada ke bohong sunat??




Bahan-bahan:

6 kuntum brokoli
6 batang baby carrot
6 keping kacang peas
3 ekor sotong
2 batang tahu Jepun
4 ulas bawang putih
2 sb minyak masak
1 sb lada ulah
1 st garam halus

langkah-langkah membuat:

1. Cuci dan toskan semua sayuran dan juga sotong. Potong mengikut kesukaan sendiri.
2. Panaskan minyak banyak dan goreng tahu jepun dahulu. Setelah agak garing angkat. Toskan.
3. Panaskan minyak sedikit dan tumiskan bawang putih hingga naik baunya.
4. Masukkan carrot tadi sebentar dan diikuti dengan sotong. Masakkan sekejap.
5. Masukkan brokoli dan kacang peas. Goreng sebentar dan tambah tahu jepun .
6. Bubuh garam halus dan kacau rata. Taburkan lada sulah. Goreng rata dan angkat. Hidangkan.


Selamat mencuba....sotong boleh diganti dengan udang ....sedappppp...

Selasa, 17 Mei 2011

RED VELVET CAKE

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Red Velvet Cake



Hari ini cuti lagi....wesak. Akak sempat balik kg yg jauhnya 2jam perjalanan dari rumah akak ni...balik hari je..maknanya hari ni dari sarapan, makan tengahari dan malam ada tukang masak yang kena masak untuk kami..apa lagi tukang masak berbayar laaa...kat kedai makan...kalau nak masak sendiri alamat tak bergeraklah dari rumah....kenalah berkorban demi untuk balik kg halaman yang tak pernah dilupai.....Malam ni bolehlah akak share red velvet yang dibuat pada hari Khamis lepas. Ada tetamu sebenarnya bertandang ustazah2 dari Institut Tahfiz tempat anak akak belajar mengaji tu.. Apa lagi akak pun trylah kek velvet ni untuk pertama kalinya...selepas boleh dikatakan hampir semua bloggers dah cuba kek velvet ni... Kek velvet ni akak dah dapat infonya sejak tahun lepas lagi dari kawan akak MAMA VOQUE blogger yang jauh di selatan yang sekarang menyepi diri dari berblogging. Dan resepi yang akak buat ni ambil dari blog YATIE - Sinar Kehidupan. Resepi asal dari K.Zai. Apapun terimakasih kepada semua yang mencetuskan idea dan semangat untuk akak mencuba resepi ni termasuk rakan sejawat akak di tempat kerja...okeh jum layan ya.....




Bahan-Bahan:
  • 5 biji telur gred B
  • 250 gram mentega beku tanpa garam
  • *3 cawan tepung naik sendiri
  • *3 sudu makan koko Vochelle ( akak guna koko biasa)
  • 2 cawan gula kastor
  • 4 sudu makan pewarna Red Bright - (akak guna 1 1/2 sudu makan je)
  • 1 cawan buttermilk - (kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh)
  • 1 sudu teh garam- (x letak)
  • 1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
  • 1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
  1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
  6. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  7. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
  8. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- akak buat dua lapisan je

FILLING:
  • 500gram blueberry filling - (akak x letak)
KRIM:
  • 250 gram krim keju Phillidephia
  • 1/2 cawan krim putar
  • akak tambah sedikit gula icing
Caranya
  1. Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
  2. *Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Toping - Akak guna toping Strawberry yang dah siap untuk permukaan kek.

Isnin, 16 Mei 2011

KUIH LOPES ASLI..

Lopes

Assalamualaikum dan selamat Hari Guru.....Akak nak tayang kuih lopes ni dari minggu lepas tapi terbantut kejap...ni kongsi kuih lopes yang dibuat oleh orang-orang dulu...Sebenarnya akak buat ni belajar dengan boss akak yang pernah ajar cara nak buat nasi beriani kambing dulu.. beliau telah sudi mengajar cara-cara nak bungkus kuih lopes dengan daun pisang dan rasa kenyal pulut tu berbeza dengan lopes yang ditanak semata...okeh kita tengok gambar di bawah ini dulu...kalau ada kesempatan akak nak upload video yang diambik semasa membungkus lopes tu...nampak je mudah tapi berpeluh jugelah nak membalut pulut dengan daun pisang ni.....jum tengok...hmmmmm..sedap u...



Lopes bentuk ketupat

Batang lopes

Pulut yang cukup kembang ..


Bahan-bahan :

1 kilo Pulut
Air daun pandan
1 st kapur makan
10 helai daun pisang lebar
10 utas tali plastik
1 keping gula melaka
3 sb gula pasir
1 kelapa parut muda
1 st garam halus


Langkah-langkah membuat:

1. Rendam pulut selama 1 jam dengan air daun pandan. Masakkan dengan sedikit air daun pandan separuh masak. Biarkan sejuk sebentar.
2. Layur daun pisang dan bentangkan daun pisang dan bubuh pulut di atasnya dan gulung sekiranya hendak membuat batang lopes. Untuk bentuk tiga segi bungkus macam ketupat palas.
3. Ikat kemas bungkusan daun pisang ini dan rebus semula di dalam air yang banyak sehingga pulut betul-betul kembang dan tidak berbiji .
4. Masakkan air gula kabung dan gula pasir dengan daun pandan dan sejukkan.
5. Setelah pulut masak buka balutan daun pisang dan gaul dengan kelapa yang telah dibubuh garam.
6. Hidangkan bersama dengan air gula melaka tadi.


Selamat mencuba kuih melayu lama ini......

Isnin, 9 Mei 2011

TALAM UBI * MAK





Selamat menyambut hari ibu...kepada ibu-ibu yang rajin mencuba kuih-kuih tradisi kita apa kata kita mencuba pulak kuih talam ubi..Kalau akak buat talam ubi , akak selalu guna versi mak akak punye..kuih mentalamnya memang best yang amat pada akak. Kuihnya lembut dan liat-liat sikit..atasnya pulak lembut dengan rase santan.. Kalau akak buat, selalunya mesti telepon mak dulu ...setiap kali nak buat telepon...sebab sukatannya main agak-agak je.. rasa-rasanya sukatan di bawah ni boleh dijadikan panduan..kuih ni akak buat dah lama jugak tak sempat nak share ...okeh kita layan di bawah ni....




BAHAN-BAHAN:

TALAM UBI

Bahan A – bahagian bawah

1 mangkuk ubi kayu parut

¾ mangkuk gula merah

½ mangkuk gula pasir

11/2 mangkuk air


Bahan B – bahagian atas

I mangkuk santan pekat

4 sudu besar tepung gandum

1 st garam halus


Langkah-langkah membuat:

1. Ubi yang telah diparut ditapiskan. Buang airnya dan ambil pati ubi yang tinggal.

2. Masakkan gula pasir dan gula merah hingga cair dan sejukkan.

2.Tapiskan ke dalam ubi yang telah ditoskan airnya tadi.

4. Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.

5. Kukus sehingga masak. Ubi yang telah dimasak, rupanya bertukar menjadi jernih.

6. untuk bahagian atasnya pula, campurkan santan, tepung dan garam. Kacau sebati.

7. Tapiskan ke atas ubi yang telah dikukus tadi. Gores permukaan ubi dengan garfu dahulu.

8. Kukuskan sehingga baahgian atasnya masak. Angkat dan sejukkan.



Prinsip memasak akak selagi tak jadi, selagi itulah mesti dicuba walaupun berulang kali... kalau dah berkali2 buat kita akan dapat kesan kesilapan dan kekurangnya di mana-mana.....okeh selamat mencubaa........




















Ahad, 24 April 2011

Mixed Fruits Pastry Cakes



Strawberry lagi ..nak menghabiskan stok strawberry CH. Betul kata Mat Gebu, CH punya strawberry memang masam...akak beli banyaklah jugak..tamak punya pasalkan..hehehe..Dalam pada tu nak habiskanya, akak terjumpa resepi ni kat blog nasi lemak lover yang sangat menarik dengan masakkanya yang lain dari kebiasaan...bagi akak la .. Betul kata beliau, kek ni tidak berlemak sangat dan tidak muak dimakan...cubalah ya.buahan2 tu bubuh je apa yang rase teringin...okh layan ...




..Sebelum dibakar..




Bahan-bahan :


200 gram butter

300 gram gula castor

100 gram sour cream / yogurt

6 telur ayam

1 tbsp lemon zest

400 gram tepung kek

2 tsp baking powder

Buah-buahan campur - strawberry, peach.kiwi dan sebagainya.




Langkah-lngkah membuat:


1. Panaskan oven 180 C

2. Gris peti tin yang dialas dengan kertas kek dengan butter.

3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan berkrm.

4. Masukkan yogurt atau sour cream ( akak guna natural yogurt)

5. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.

6. Kaup dan balikkan tepung kek ke dalam adunan.

7. Masukkan adunan ke dalam peti tin dan ratakan permukaannya.

8. Susun buah-buahan tadi d atas permukaannya dan jangan tekan buah ke dalam adunan.

9. Bakar selama 30-40 minit ke atas dan cucuk di tengah kek untuk memastikan kek masak.

10. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.

11. Setelah sejuk, tabur gula icing di atas permukaan buah-buahan sekiranya telah sejuk.





Selepas dibakar...




Terimakasih pada SONIA ....tuan punye Nasi Lemak Lover

Selamat Mencuba........



Khamis, 21 April 2011

HESHEY'S "perfectly choclote" Cupcakes

Assalamualaikum Salam Sejahtera





Salam pagi jumaat....moga kita ceria hingga ke petang... malam semalam akak buat cake ni atas permintaan anak akak nak bawak pegi ke sekolah. Ni resepi akak ambik kat umah UMMI . Pernah akak buat sekali tahun lepas...lepas tu hilang resepi. Skodeng balik blog Ummi.. jumpa balik. Ikut kata Ummi sumbernya dari Mamafami. Terimakasih pada blogger yang famous ni..kek ni memang sedap sebab melekat2 rasa koko. Kek ni basah2...mungkin teknik membuatnya lain sikit dari kek2 coklat lain...cuba tengok resepi di bawah. Kek ni cepat dibuat cepat dimasak......jum layan...






Bahan-bahan :



2 cawan gula castor

13/4 cawan tepung serbaguna

3/4 serbuk koko

11/2 st baking powder
12/2 st soda bikarbonat

1 st garam halus

2 telur ayam A

1 cawan susu segar ( ganti dengan susu coklat )

1/2 cawan minyak sayur

2 st vanilla

1 cawan air panas


Langkah-langkah membuat:

1. Panaskan oven 180 C
2. Campurkan tepung, koko, baking powder, soda dan garam. Ayak.
3. Masukkan telur, minyak dan susu . Putar dengan pemutar elektrik selama 2m
4. Masukkan air panas tadi dan putar lagi sekejap.
5. Masukkan adunan ke dlam acuan tin atau cupcakes. Hias dengan cklat rice.
7. Bakar selama 25-30 minit. Cucuk tengah kek untuk memastikan kek masak.





selamat memasak..........