Selasa, 13 Julai 2010

KEK SPAN & BUTTERCREAM



Salam semua...seperti dijanjikan hari ni entry kek span dengan buttercream. Buttercream ini dapat dari kawan akak Nor Rahimah yang pergi berkursus di Keluang dengan Chef Rosli Kluang Bread. Kek span ni yang resepinya kat N3 sebelum ni....memang gebus ..tengok je kat bawah ni..Yang ini kek span dimasak dalam loyang besar dan dibelah tengah dan letak buttercream dan tabur serbuk koko. Kalau kita letak buah laici pun sOdap....



Cuba tengok resepi buttercream kat bawah ni, boleh juga menambah koleksi resepi yang ada....


Bahan - bahan :

225 gm creamwell
30 gm shortening
50 ml air
100 gm gula pasir
1 st vanilla

Langkah - langkah membuat :

  • Masakkan air dan gula hingga larut. Ketepikan.
  • Putar creamwell dan shortening hingga gebu.
  • Masukkan air gula tadi dan putar lagi hingga adunan menjadi gebu.
  • Siap untuk dihias pada cupcake dan cake besar.
  • Boleh disimpan dalam peti untuk jangkamasa yang lama.
~ JUMPA LAGI ~

RESEPI ASAS KEK SPAN

ASSALAMUALAIKUM









Harap semua sihat dan aman damai hari ni...jum nak kongsi satu resepi sponge kek yang memang gebuss..sebelum ni buat masuk dalam loyang besar , yang ni pulak masuk dalam cup muffin ni sebab nakhias dgn buttercream. Untuk makluman resepi ni dicedok dari buku resepi BAKING VARIETY oleh CHEF ALAN OOI. Kawan akak dapat dari member chinese ..disebabkan ada dwibahasa Chinese & English bolehlah dibuat rujukan..ini antara kek span yang gebuss..jum tengok bahan-bahannya..(simple je )








Basic Method Of Sponge Mix Cake
Bahan-bahan :
250 gm vanilla sponge mix
190 gm telur
80ml air
1 tsp vanilla
75 gm butter cair
Langkah membuat:
  • Masukkan semua bahan kecuali butter cair ke dalam mangkuk adunan dan putar selam 6 minit hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan butter cair dan putar lagi hingga sebati.
  • Masukkan ke dalam cup atau acuan yang besar 9" .
  • Bakar selama 20 atau 30 minit bergantung kepada oven.
  • Kalau guna cupcakes boleh hias dengan buttercream seperti dalam gambar tu..
Okeh , selepas ni akak akan entry sponge cake ni yang dimasak dalam bekas besar dan dan resepi buttercream yang digunakan ni..ok jumpa esok..insyaallah..selamat malam semua..bai2..



Ahad, 11 Julai 2010

IKAN MASAM MANIS

ASSALAMUALAIKUM

Selalu buntu nak masak ikan untuk suruh anak makan..kalau boleh nak kurangkan ayam lebihkan ikan..masalahnya memilih pulak.Resepi ni akak main tibai je nak bagi rasa tu anak-anak suka..edit sikit sana sini..ok juga sebab dah kena makan sampai licin tu..kira ngamlah dengan selera diorang...yang penting akak senang nak masak dan mudah je bahan-bahannya tu..jum tengok apa yang akak dah campurkan dalam ikan ini....
Bahan - bahan :
3 keping/ekor ikan jenis berisi
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih2
2 cm halia
9 ulas lada kecil merah/hijau
1 batang serai (kalau suka)
1sb sos cili
1sb sos tomato
1sb sos tiram (kalau suka)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
1 sudu besar minyak
Langkah-langkah memasak:
  1. Ikan dilumur garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
  2. Hiris bawang2,serai,halia dan cili kecil.
  3. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dihiris .
  4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau sebati.
  5. Masukan garam dan gula. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
  6. Gaulkan dan angkat.Tabur daun ketumbar atau daun bawang yang telah dihiris kalau ada.
  7. Hidangkan dengan nasi panas..

Selamat mencuba, masakan ni ringkas ..lebihkurang macam 3 rasa kata anakku..ye la tu sebab kalau makan tiga rasa kat kedai rasa lebihkurang je..akak tiru rasa masakan kedai tu la yang sebenarnya..hanya bezanya ikan order kat kedai tu sekor2..yang ni akak potong2 sebab senang nak makan...jumpa lagi....


Rabu, 7 Julai 2010

KERABU TAUGEH & KACANG KELISA

SALAM SEMUA



Kerabu...kerabu..kerabu...senang nak buat tapi tak buat-buat juge..baru-baru ni hari koperasi minta kami buat jualan makanan berat...wajib lagi. Banyak jugalah menu yang dirancang. Kerabu ni salah satu jualan gerai kami. Geng kami ni ada darah keturunan Jawa ..kerabu ni salah satu masakan yang selalu dibuat semasa kendurikendara rumah orang tuanya..kira2 resepi Jawalah ni kut..tapi memang besttttt..membuka selera dan rasa segar makan kerabu..sayuran yang digunakan untuk kerabu ni tidak di celur...basuh bersih2 dan toskan..krup..krup.krup ...masa makan dengan nasi panas..mesti cuba tau..memang sodap...selain dari kerabu ni ada kerabu yang kami sediakan untuk jualan...memanglah licin jualan kami..tapi jangan ditanya untung sebab memang betul2 buluh kasap punya niaga..nasib baik modal dapat balik..kami boleh sengih sebab makanan habis ...okeh layannnn resepi di bawah ...




KERABU TAUGEH & KACANG BOTOL

Bahan A:

1 mangkuk taugeh halus (buang ekor)
1 mangkuk kacang kelisa ( kacang botol)

Bahan B :
1 mangkuk kelapa parut

Bahan C:
10-15 biji cili api merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
½ cawan anak udang / ikan bilis
½ cawan air asam jawa
1 camt gram halus
1 camt gula halus

Langkah-langkah membuat:

1.Buang ekor taugeh potong halus kacang kelisa. Ketepikan.Tak perlu celur.
2.Masukkan bahan C ke dalam bahan B dan gaul hingga sebati.
3.Rasa garam dan asam sesedap rasa.
4.Panaskan kuali dan masukkan bahan C.
5.Goreng tanpa minyak sehingga agak kering (jangan terlalu kering..biar lembap2
6.Angkat dan campurkan taugeh dan kacang kelisa. Gaul rata.


Catatan : kalau suka boleh masuk belacan. Bahan C tu boleh buat banyak dan simpan dalam peti. Boleh digunakan untuk buat kerabu guna sayur lain seperti jantung pisang, pucuk paku , pucuk ubi dan kacang panjang . Semua sayuran ini dicelur terlebih dahulu
.

KEK LABU

ASSALAMUALAIKUM
Malam tadi nekad nak buat kek labu ni..perancangan awal nak buat pai labu tapi dah malas tahap gaban ni buat je lah yang senang sikit ....selepas akak skodeng kat umah Mat Gebu..dapat resepi kek labu ni..Rasanya kalau Mat tengok pun dia mesti gelak ni...potong pagi tadi..ni bukan kek ni bingka labu ni..Tengok teksturnya tu, macam kuih bakar je..Apapun geng2 keje cakap sedap..sedap...mau kata tak sedap ..mogok akak nak bagi makan free lagi hihihiii...Agaknya mungkin tak jadi macam kek Mat tu, sebab pandai2 ubahsuai .Akak tambah sukatan labu tu sebab sayang punya pasal..dah berubahlah sukatan sebenar kek tu ...sesiapa yang nak tengok resepi asal kek ni jenguk sini
Antara resepi kek yang senang je nak buat ..Labu dalam peti hampir 1 bulan dah.Sebelum berlaku pembaziran baik buat sesuatu dapat juga makan dan jamu kekawan..apapun memang sedap beb walaupun dah jadi bingka labu..sebab labu sememangnya sedapppp.....layan resepi di bawah ni . Sebelum tu terimakasih Cik Mat atas resepi ni...akak taip semula dari resepi asal..

BAHAN-BAHAN:

3 bijji telur gred A

1 cawan minyak jagung

11/2 cawan gula halus ( akak guna gula perang)

1 camt esen vanila

1/4 camt garam halus

450 gm labu ( kukus dan lenyek)

21/2 cawan tepung gandum

1/2 camt baking powder

1 camt baking soda

1/12 camb susu tepung ( tak letak..lupe)

langkah-langkah :

  1. Sediakan acuan .lenser dan tabur tepung.Panaskan oven160-170
  2. Satukan telur, minyak, gula, esen,garam dan labu . Kacau hingga sebati gunakan whisk.
  3. Masukkan pula tepung yang telah diayak bersama soda dan baking powder sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata.
  4. Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 50-60 minit.
  5. Selepas masak angkat. Biarkan semalaman.



Isnin, 5 Julai 2010

AYAM MASAK ASAM

ASSALAMUALAIKUM
Masak asam ayam jarang dibuat tapi ok jugalah...cara masak yang senang main campak-campak je ke dalam periuk...Pada yang suka makan ayam bagus juge kurangkan minyak dan lemak..masak asam ni gunakan minyak yang sikit je untuk menumis bawang dan lada ..Apapun masakan mesti pedas..dah nak wat camne sejak azali makan pedas..kalau tak pedas tak boleh nak telan terutama masak ayam dan daging.Masak asam kali ni betul2 sempoiii..apa yang ada dalam peti.Tapi rasanya sedap juge janji rasa garam, asam dan pedasnya seimbang..jum layan..


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam
15 -20 biji cili api kampung
1 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb asam jawa
2 cm lengkuas
2 batang serai
1 ikat daun kesum
1 camt garam
1 camb minyak
LANGKAH - LANGKAH MEMBUAT :
  1. Tumbuk bawang merah dan putih.
  2. Tumbuk kunyit dan lada hingga lumat.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga wangi.
  4. Masukkan lada yang telah ditumbuk
  5. Masukkan air asam dan masakkan hingga pekat. Masukkan serai dan lengkuas.
  6. Masukkan ayam dan biarkan menggelegak. Perlahankan api. Biarkan merenih lama.
  7. Masukkan daun kesum. Rasa garam dan asam.

Catatan : Sebaik-baiknya buang semua kulit ayam sebelum dimasak. Membantu mengurangkan kadar kolestrol dan lemak.



IKAN GORENG CILI API

ASSALAMUALAIKUM



Petang tadi kononnya tak nak masak lauk untuk makan malam , nak beli je ikan bakar sekor sebab dah masak ayam masak asam..Bukannya apa siayah tak nak makan ayam kat umah..jaga diet. Pukul 6.30 keluar bandar..tengok kedai yang biasa beli tu tutup pulak..camne ni..Terpaksalah singgah kat TF beli ikan mentah ..beli 2 ekor ikan papan ( mcm bawal putih ). Balik umah terus masak goreng cili api. Masakan yang paling senang kalau dah kesuntukan masa. Kalau akak masak stlye ni mesti teringat kat makcik kat kg ..sebab masa kecik2 akak selalu menebeng kat umah dia..ni lah menu selalu dimasak selain gulai lomak cili api tu..akak rasa sedap sangat aromanya tu..tambah makan pulak dengan nasi hangat..tak caya cubalah..tengok bahan di bawah:




BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan
10 ulas cili api
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 batang serai
2 labu bawang besar
2 keping asam
1 camt garam

LANGKAH MEMBUAT :

  • Bersihkan ikan dan bubuh garam kunyit. Goreng garing.
  • Mayang bawang besar
  • Tumbuk kunyit dan cili api dengan garam.
  • Panaskan minyak 2 sudu besar dan tumiskan bawang tadi .
  • Masukkan cili tumbuk, serai titik , halia ketuk dan asam keping.
  • Goreng hingga bawang layu lada garing.
  • Masukkan ikan tadi dan gaul sebati.
  • Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

catatan : Kalau menggunakan ikan parang atau tenggiri lagi sedap..manis . Cubalah resepi ni simple dan cepat....jumpa lagi...bai-bai...mata mengantuk pulak malam ni..



Rabu, 30 Jun 2010

KOTAM MASAK LOMAK CILI API

ASSALAMUALAIKUM


Salam sejahtera..apa kabo..nak kongsi menu malam tadi ..gulai ketam masak lemak cili api..Kalau beli ketam lebih suka masak lemak cili api sebab ada umphhhh..tapi mestilah pedas dan berlemak. Kaau masak lomak cara orang nogori memang tak perlu ramuan apa-apa selain cili api, santan, garam dan asam. Bawang2 ni memang tolak tepi sebab kalau bawang dicampurkan kedalam masak lemak cili api , bau bawang tu kuat hingga boleh menenggelamkan aroma lauk itu sendiri..itulah pendapat orang tua jati nogori sembilan. Akak ni pun anak jati nogori tapi dah membawa diri ke negeri orang.. Satu lagi masak lomak nogori kalau tak pedas berasap..bukanlah masak lomak cili api namanya tu...Tapi pedas bukan sebarang pedas..mesti seimbang dengan garam dan asam kepingnya itu...pedas, masam dan masin tu kena sama naik...itu pendapat wan akak anak jati nogori sembilan.





Masak lemak ..senang je masuk semua bahan dalam periuk ...jerang hingga menggelegak baru kacau dan perlahankan api . Biarkan menggelegak perlahan-lahan hingga masak. Rasa garam asam baru angkat. Jangan dikacau selalu ..dont worry tak akan pecah santan..





BAHAN - BAHAN :

2 ekor ketam saiz besar
10 -15 cili api kampung
2 sm kunyit hidup
2 keping asam keping
1 biji kelapa tua
2 batang serai.

LANGKAH-LANGKAH MEMASAK :

  1. Tumbuk cili api dan kunyit hingga lumat. Tambah garam sekali.
  2. Campurkan ke dalam ketam yang telah dicuci . Bubuh asam keping dan serai yang telah dititik.
  3. Perah kelapa dengan air yang sedikit-sedikit. Elakkan perah dengan air yang banyak. Kerana santan cair tidak sedap untuk masak lemak cili api.
  4. Jerang atas api . Biarkan gulai menggelegak dan kacau.
  5. Perlahankan api dan biarkan gulai atas dapur hingga pekat.
  6. Rasa garam asam dan tutup api.

Selasa, 29 Jun 2010

APAM ICECREAM AGAIN..

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Jam pukul 10 lebih baru habis mengukus apam icecream..gara-gara sianak bongsu ku ini nak muffin coklat untuk dibawa ke sekolah esok, tapi koko dah habis, apam icecream penggantinya..lagipun dia memang suka apam icecream ni..Dah pernah entry sebelum ni cuba tengok sini. Apa yang akak nak kongsi kali ni ialah akak menggunakan kukusan TUPPERWARE...Mula2 macam tak caya je nak kukus plastik ni tapi caya tak caya inilah hasilnya ....bestkan..sesiapa berminat jum beli...rege pun ok..promote jangan tak promote ni hehehee..ok layan je pic di bawah ni...
belum kukus...

inilah kukusan tu...


kukus dalam air panas menggelegak..baru apam tu kembang dan merekah




setelah dikukus selama 10 minit - 15 minit.

Sampai di sini dulu..setelah beberapa kali akak buat apam, dapat dikesan sekiranya apam tak merekah banyak sebab antaranya air tidak panas, adunan terlebih cair dan lebih baik gunakan cupcakes dalam acuan muffin atau acuan apam untuk mendapatkan kesan yang cantik..mungkin ada faktor lain yang rakan bloggers tahu mengapa apam tak mau merekah kembang ...kongsi2lah ya..oklah jumpa lagi kita ...selamat malam...bai-bai!


Isnin, 28 Jun 2010

GORENG PISANG PANAS !!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Goreng pisang! goreng pisang!....senang je nak goreng pisang tapisenang lagi pergi beli hihihi.. Versi goreng pisang yang akak buat ni boleh tahan rangupnya..dapat dari tokey kantin..senang je..tapi kalau tak tau susah juge.apa kata kita cuba versi pisang goreng ni..digoreng pagi tadi untuk minum pagi..panas2 minum dengan teh o panas..lupa kejap bab kolestrol ....

Tengok resepi di bawah ni.....layan ye..


goreng dalam minyak yang banyak dan panas





BAHAN - BAHAN :
1 sikat pisang nipah / batu /tanduk /nangka
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu teh kapor makan
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh kunyit serbuk
11/2 cawan air
LANGKAH MEMBUAT :
  1. Panaskan minyak dalam kuali dengan kadar yang banyak
  2. Bancuh kapur dan kunyit dengan 1/2 cawan air
  3. Campurkan tepung gandum, tepung beras, garam dengan 1 cawan air tadi. Masukkan ke dalam blendder.
  4. Masukkan campuran kapur tadi. Mesin hingga sebati.
  5. Belah pisang dan masukkan ke dalam adunan tepung.
  6. Goreng hingga garing.

Ahad, 27 Jun 2010

KARIPAP PUSING

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Minggu yang penat dan letih..jadi superwomen ke sana ke mari antara 3 negeri...Pahang ke Terengganu pada hari sabtu pagi..daftarkan anak lelakiku di Uitm Dungun ..balik hari je..bertolak 6.30 a.m sampai rumah 7.15 p.m..syukur selamat perjalanan...Malam sebelum tidur sebut nak balik kg N.S hari ahad tu pulak nak tengok adik bongsuku nak terbang ke Unimas , Serawak pada hari Sabtu depan ni.. bila pulak nak jumpa lagi ..baiklah ku balik juga bila teringat pesan arwah abahku ..lihat2kan adik bongsuku itu sekiranya dia pergi dulu.. Terkenangkan amanat arwah abah ku gagah juga balik kg ..tapi taklah sejauh Dungun tu...Bertolak tengahari ..sampai balik ke Pahang petang sebelum magrib...tapi penatnya tak leh nak cakap.Sempat juga ku singgah di rumah sepupuku. Wah dia tengah nak menguli karipap lapis..apalagi shot le..Karipap lapis ni dia belajar masa duduk negeri omputih ..siap pi kolej masak lagi sebab dia ni memang minat sgt baking..Akak pun memang tak pandai buat semua ni..jum kita tengok langkah demi langkah..masuk blog ni sebab senang jadi panduan nanti untuk diri sendiri dan pada sesiapa yang sudi . Jum tengok...





Adunan yang digelek bentuk bulat dipotong dari tengah dan gulung seperti gambar di bawah


pic 1


Macam kun icecream, torak sekali lagi dan gulung kemas seperti pic 4


pic 2


Gulungan pastri ni dipotong kepada tiga bahagian seperti dalam gambar di bawah


pic 3




pic 4



Pastri yang telah siap dipotong-potong

pic 5








Selepas dipotong, torak sekali lagi dengan bentuk bulat seperti dalam pic 6. Gunakan tepung gandum untuk memudahkan pastri dirorak. Gunakan berus untuk membersihkan tepung yang berlebihan. Cantik pastri yang telah siap ditorak tu..Kalau akak yang torak belum tentu sebulat ni..tak pe nanti kita cuba pulak ..




Pic 6





Cuba tengok pastri lapis yang telah ditorak ni bersih dan tak melekat pun. Tengok juga cara akak sepupu tu pegang penorak..ada teknik yang boleh menyebabkan pastri ni jadi bulat macam ni.. Akak tak capat cube..sibuk nak ambik gambo ..tengok gambo boleh ingat dari baca resepi ni...








Pastri yang disiap digelek tu dibubuh inti kentang campur ayam ni..Kemudian sapukan air di keliling pastri untuk melekatkannya nanti. air sejuk je. Nampak tak berus bawah tu..Berus tu yang diguna untuk sapu tepung yang berlebihan dari pastri masa menoraknya tu..












Lihat dah siap dibubuh inti dan dikelim ....Goreng dengan api yang perlahan..







Bahan-bahan karipap pusing :



2 cawan tepung gandum

1 cawan marjerin

1 cawan air sejuk

1 camt garam halus


Cara membuatnya:



  1. 1 cawan tepung dicampur dengan 1 cawan marjerin. Gaul hingga menjadi doh.Bulatkan

  2. 1 cawan tepung lagi dicampur dengan airsejuk dan garam. Gaul menjadi doh dan bulatkan.

  3. Masukkan doh pertama tadi ke dalam doh kedua dan bulatkan.

  4. Rehatkan sekejap. Kemudian torak seperti gambar di atas.

  5. Buat langkah demi langkah untuk mendapatkan pastri pusing ni.


Ini yang sempat akak kongsi hari ni. Nanti akan dicuba sendiri . Senang dah masuk blog ni boleh rujuk. Ok mungkin rakan bloggers ada resepi untk karipap pusing dan teknik2 tertentu..jum kita share ..jumpa lagi . Dah penat sangat ni..esok mula bertugas semula...bai-bai semua !












Rabu, 23 Jun 2010

APAM BALIK





Fryer with glass cover

apam balik versi 1 - filling coklat chips..



inti jagung & kacang tanah

Salam semua, hari ni buat apam balik..semalam buat apam balik juga. Semalam buat apam balik guna resepi Hanieliza ..Hari ni guna resepi dari Inahar cooking bila nampak kat blognya ada apam balik pagi tadi. Bezanya hanya cecair yang digunakan . Versi semalam guna susu cair dan minyak , hari ni guna air sahaja.. Bezanya mungkin kegebuannya tu ...Bagi akak guna apa je bahan yang ada... rasa apam balik tetap ada...Cuba tengok resepi di bawah ....lepas tu buat le ye..boleh guna nonstick atau macam akak guna tu pan stainless steel tupperchef ...boleh aja sebab tak melekat..ok jumpa lagi kita ..bai-bai..


Resepi dari Inahar Cooking
RESEPI APAM BALIK(resipi asal ms oreo)
Bahan2:
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur :
  • Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
  • Jagung dalam tin
  • Gula halus
  • Marjerin
Cara2:
1.Gunakan mixer ..pukul telur dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
3.Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.
4.Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
5.Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan / sainlessteel ) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
6.Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan bahan tabur diatas.
APAM BALIK - Hanieliza Cooking
Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 4 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan B
  • 2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 biji telur
Bahan Ccoklat
  • Chocchips , jagung cream
Cara
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan coklat chips atau jagung.
7. Lipat dan hidangkan.

Herba

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Pokok herba


Daun Basil


Oregano


Thyme

Lega blog dah sihat kembali atas bantuan kawan yang mahir ..walaupun duduk sebumbung tapi dek sebabkan masing-masing sibuk hari ni baru dapat minta tolong ..terimakasih atas bantuannya itu. Saja nak test blog ni...bolehlah akak nak kongsi tentang herba yang diberi oleh akak sepupu yang minat sangat menanam segala jenis herba tempatan dan omputih..Dah lama dia bagi..mula2 kecik je lama-lama subur macam pic di atas ni...tapi sekarang ni semua dah mati disebabkan kurang jagaan dan belaian..hiss nyesal akak . Setiap kali akak balik kampung , dibekalkan tanaman ni sebab boleh digunakan dalam masakan ...memang akak guna tapi pupus desebabkan serangan kulat putih . Akak dapat 4 jenis herba omputih ni ..Basil, thyme, oregano & Saghe..Harap2 betullah labelling kat pic tu..dah naik lupa yang mana satu..tanaman ni dah mati 1 bulan lepas..Tak pelah ada rezeki rembat lagi bila balik kampung besok...Sepupu ni tanam herba ni dari biji benih dan hidup subur sekeliling rumahnya tu..dalam pasu -pasu kecil kebanyakannya..harap2 masih banyak lagi..bilalah nak balik kampung lagi ni..sekarang ni nak balik kampung macam nak pegi England susahnya...huwaaaa...apakan daya tuntutan tugas formal dan tak formal ni memang tak akan habis-habis selagi nyawa dikandung bandung...pandai-pandailah mencelah macamana nak luangkan waktu untuk orang-orang tersayang . Apapun semoga kita semua disihatkan tubuh badan dan dimurah rezeki supaya dapat kita menyempurnakan tugasan harian..jumpa lagi dengan cite masak-masak pulak...bai2..









Selasa, 22 Jun 2010

NASI GORENG PATTAYA


salam semua ...akak ni sedang membaik pulih setting blogku huhuhuuu...sedang try and error ni..so kalau keluar macam-macam tu buat2 tak nampak je ek...harap2 selesailah masalah blog ni menjelang esok...jumpa lagi...

Isnin, 31 Mei 2010

पुडिंग रोटी MARBLE



PUDING ROTI MARBLE


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...blog ni masih sakit lagi..bukan suke2 nak tulis tamil ni..asal akak enter je keluar tulisan misteri ni..aduhai..dah cuba tgk setting tapi tak pass..susah nak entry baru. Tapi selagi boleh faham ok kan...okeh, pagi ni puding marble roti...tersangkut hati tengok puding kat Yat Maria ..cantik puding ni ..rasanya sesedap rupa.. Rasanya akak ni kena pindah blog baru kalau masih tak boleh diubati...apapun layan dulu ye ..






cantik tak...





Masukkan sesenduk demi sesenduk hingga habis. Adunan akan merebak secara automatik.




PUDING MARBLE ROTI
Bahan - bahan :

BAHAN A

4 Keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair


BAHAN B

1/2 cawan gula
2 sudubesar butter cair
31/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko

LANGKAH-LANGKAH MEMBUAT:

1. Blend bahan A hingga sebati.
2. Masakkan bahan B hingga cair.
3. Masukkan bahan A tadi ke dalam bahan B.
4. Masukkan butter cair dan kacau hingga pekat.
5. Bahagi warna kepada 2 atau 3 bahagian.
6. Masukkan koko kepada 1 bahagian dan masakkan sekejap di atas api
7. Masukkan ke dalam acuan sesenduk demi sesenduk dan sejukkan di dalam peti.


Puding ni lembut dan sesedap rasa. Cuba tau...berbaloi-baloi.....

Isnin, 24 Mei 2010

मुफ्फिन कुकुस कोक्लत





Salam semua...apa dah jadi..blog cooking akk ni dah fening..entah apa yang akak tertekan setting dah lari..tu tengok tajuk kat atas tu jadi tulisan tamil ke siam?? huhuhuuuuu..dah lah rabun , terus bute ni..apapun selagi boleh baca dan faham n3 akak ni layanlah ye...ini muffin kukus coklat. Inipun cilok resepi kat Mak Lang Corner tu...moist sesangat ..best sebab senang nak buat dan murah pulak bahan-bahannya tu..cuba le ..rugi tak cube. Kalau muffin tu mengembang dan pecah macam ni syok sendiri kita tengok..ok bai2..aduhai akak nak edit gambo pun tak boleh sebab yang keluar kat edit post ni semuanya nombor....sape2 yang sudi nak tolonggggg !!!!

MUFFIN COKLAT KUKUS


BAHAN A

2 cawan susu cair
1 cawan minyak sayur @ butter cair
13/4 cawan gula castor
1 biji telur


BAHAN B

250 gm tepung superfine @ gandum
50 gm serbuk koko
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
1 sb emulco


Cara Membuat:

1.Satukan semua bahan A, kacau guna whisker .
2.Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A
3.Kacau rata – tak perlu lama
4.Masukkan ke dalam acuan muffin dan kukus selama 10 minit.
5.Gunakan api besar dan tutup dengan penutup kukus supaya muffin selamat.