Khamis, 13 Mei 2010

LABU SIRA

~ Salam semua ~
Labu Sira

Labu sejenis sayur buah yang sedap bagi akak ...labu boleh dipelbagaikan memasaknya.. kalau omputih suka benor makan labu hingga boleh buat tat, pai, kek dan puding. Hanya pada pandangan akak, kalau budaya kita hanya sangat diperlukan semasa kenduri kendara..masak lemak labu terutamanya...memang sedapppp..berlaukan ikan masin dan kerak nasi..licin..Ari ni jum try sira labu ni sebagai pemanis mulut. Kalau di Kelantan, rasenya labu sira ni popular . Akak try sira labu ni dan rasenya yang ni menjadi. Itu pun setelah bertanya sifu labu..kawan dari Terengganu ..cara yang betul nak menyira labu.. Pernah buat sekali dulu tapi tak menjadi seperti ini....terimakasih pada Kak Ani yang sudi meluangkan waktu mengajar labu sira ni ..walaupun mudah sesangat tapi kalau tak tau teknik..tak menjadi wehhh... Tapi kalau dah tau..hmmm senangnya pulak..


Gula menutup labu

Bahan -bahan :

  • 1 biji labu besar ( cukup tua )
  • 1 kilo gula pasir
  • 10 helai daun pandan
  • 1 sb kapur sireh

Langkah membuat:

  1. Potong labu mengikut ira labu . Kulit tak perlu buang.
  2. Rendam dengan air kapur selama 1jam - 11/2 jam.
  3. Susun daun pandan di dasar periuk .
  4. Susun pula labu yang telah ditoskan . (Bertindih pun tak pe)
  5. Siram gula pasir di atas labu hingga labu tenggelam.
  6. Masakkan di atas api dengan api yang perlahan .
  7. Masakkan hingga keluar bunga gula ( air gula berbuih dan pekat)
  8. Labu telah empuk ..tutup api.
  9. Sejukkan dalam peti sebelum di makan.
  10. Semasa hidang, siram labu dengan air gula yang bersira tadi.

Nota:

Sangat nyaman dalam cuaca yang panas. Pastikan gula cukup, kalau tidak rasa tawar . Mesti rendam dalam air kapur untuk mengelakkan labu pecah. Tidak perlu bubuh air masa memasaknya


masakkan hingga air gula pekat dan keluar buih gula.



Siram dengan air gula tadi semasa makan..nyaman..



APAM PISANG COKLAT

Assalamualaikum


~ APAM PISANG COKLAT ~





Apam lagi..sebenarnya apam ni awal pagi lepas subuh pegi godek sebab tak de apa nak buat breakfast anak ku sorang tu...dah pisang pun ada..godek2 je la..resepi diambil dari Mak Lang Azie yang rajin tu...hanya pisang yang akk guna ni pisang nipah yang ditanam belakang rumah...Pisang nipah ni atau sesetengah tempat panggil pisang abu kalau masak manis dan gebu ..dah beberapa kali buat muffin pun sedap ..tak perlulah beli pisang berangan , emas atau raja yang boleh tahan juge regenya kat pasar sini..Bagi akak kalau masak tidak perlu nak susah-susah ...asal bahan tu munasabah nak guna, hentam je laaa....asalkan menjadi..tak gitu kekawan...







Apam ni bukan gelap sebarang gelap ni..makan sekali terus nak 2 kali ...akak suke sebab rasenya yang gebu dan mengenyangkan. Anak makan pagi 3,bawak bekal 4 biji..Maknya lagilah pulak bawak bekal satu tupperware besar sebab kalau tinggal kat rumah sapelah yang nak makan lagi ...Lebih baik bawak ke tempat keje ...ok cuba tau sebab senang je ni...kembang hidung ni bila tngok apam elok je mengembang dalam kukusan ...hehehe ..layanzz




Bahan-bahan Apam Pisang Coklat


Bahan A:


  • 2 cawan tepung gandum & 2sb koko
    1 sudu kecil soda bikarbona
    1 sudu kecil baking powder

Bahan B:

  • 1 cawan pisang masak ( 4 biji)
  • 1 cawan minyak masak ( myk jagung)
  • 2 biji telur gred A
  • 11/2 cawan gula perang ( akk guna gula pasir)

Langkah membuat :

  1. Ayak semua bahan-bahan A dua kali.
  2. Lenyekkan pisang dan campur dengan telur dan gula.
  3. Masukkan minyak tadi dan gaul sekata
  4. Masukkan bahan A tadi dan gaulkan rata.
  5. Masukkan dalam acuan yang telah dipanaskan dalam kukusan terlebih dahulu.
  6. Kukus selama 20 - 25 minit hingga kembang dan masak.


Nota:

Masukkan sikit susu segar sekiranya adunan kental ( tambah minyak pun ok)

Tutup tudung pengukus dengan kain dapur untuk mengelakkan wap jatuh atas apam.

Api besar semasa mengukus, apam akan naik dengan cantik.

















APAM MEKAR


Salam semua ..semoga kita ceria macam apam mekar ni..sebab akk suke sgt tengok rupa apam ni dalam dapur ummi ~ Home Sweet Home ~ tu..akak pun try laa..ikut je resepi yg diberi..menjadikk le ..elok sgt kembangnya dan terbelah gitu..cukuplah tu..minum ngan kopi panas2 sedaplah ni.....kak terus masuk dlm acuan apam tak guna mangkuk kertas...teringat pulak apam kat pasar malam kaum cina jual tu 2 kali ganda lagi besarnya dan gerammm je akk nak tanya bubuh ape dalam apam tu sampai kembang macam nak rak dalam mangkuk kertas depa..Apam ni memang tak puas dipandang..mekar macam anak dara sedang kembang !


Apam Mekar



Bahan-bahan membuat apam mekar :



250 gm gula castor
2 biji telor A
1 sk esen anilla
200 ml susu segar
300 ml tepung gandum
1 sk ovellete
warna hijau & merah


Langkah-langkah membuat:

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu\
  2. Masukkan esen vanilla.Pukul lagi
  3. Masukkan tepung, susu segar dan ovellete.
  4. Pukul lagi hingga kembang
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian
  6. bubuh warna merah, hijau dan kosong
  7. Masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan
  8. Letak tiga warna selangseli
  9. Kukus selama 15-20 minit dengan api yang kuat
  10. Angkat selepas apam merekah seperti dalam gambar

Bagi akak apam ni makan panas-panas sebab kalau dah sejuk ketat juge leher nak menelannya..apapun cuba dulu....bai-bai jumpe lagi...wassalam.



Khamis, 6 Mei 2010

Ayam Bakar Sumbat Roti @ Herb Stuffing Roast Chicken

Herb Stuffing Roast Chicken

Ayam baru keluar oven


Assalamualaikum dan salam mesra. Ayam bakar dari http://resepikasihidangansayang.blogspot.com/ Zura, ini ayam yang kali ke3 dah dibakar.. yang ini bakar di rumah petang tadi. Balik kerja terus perap dan sediakan bahan2nya sebab anak dah balik hari ni . Ada tukang makannya sebab tu beria-ia dimasak lagi...apapun terimakasih pada zura yang rajin tu..macam-macam gaya masakkannya yang dibuatnya..Zura ni minat memasak dan juga pengumpul koleksi lama..Dah banyak juge resepinya akak buat..memang menjadikkk..resepinya lain dari yang lain tau ....selain itu boleh juge tengok resepi zura kat sini..http://tanjungputeriwarisan.blogspot.com/ Oklah jum tengok resepi di bawah ni...memang sedap dan berbaloi..Apa yang penting senang dan cepat dibuat....



Bahan-bahan perap:
1 sb thyme
1 sb oregano
1 sb saghe
1 sb lada hitam
1 st garam halus
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 keping roti putih
1 sb butter
1/2 cawan susu segar
Herba yang digunakan tu bergantung kepada kita . Kebetulan akak ada tanam oregano, thyme dan saghe tu. cincang2 daun tu dan masukkan je ke dalam bahan-bahan ni. Cairkan butter dan masukkan semua herba yang ada dan bubuh susu segar. Kacau biar rata. Angkat dan celup roti ke dalamnya , lipat 4 roti tersebut dan sumbat ke dalam perut ayam selang seli dengan bawang yang dibelah 4 tadi. Kemudian jahit sikit perut ayam itu dengan benang biasa. Lebihan susu herba tadi lumurkan ke badan ayam di bawah kulit dan di atas kulit. Jangan lupa selitkan sekali bawang putih yang dicincang di bawah kulit ayam untuk aromanya. Perap , kalau boleh semalaman.. kalau tidak pun 1 jam pun ok. Ayam dibakar dengan suhu 200 darjah selama 1 jam lebih sikit ..tengok oven masing-masing..jangan rentung dah lah hihiiii..Akak hanya guna api atas je dan letak tengah-tengah oven..

Hidangan Lengkap Western Food




Gravy Kentang putar

Bahan-bahan:



1 sb butter
2 sb tepung gandum
Jus/minyak ayam bakar
1 st lada hitam
1 sb pati ayam knor
1 cawan air

Cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau biar sekata dan masukkan jus/minyak ayam bakar tadi dan lada hitam . Masukkan pati ayam dan air kosong ikut keperluan. Kacau hingga agak pekat. Angkat. Siram atas kentang putar ...sedap tau gravy ni.



Kentang Putar

Bahan-bahan:

1 kilo kentang
1 cm garam
1/2 buku butter
1/2 cawan susu segar

Rebus kentang dengan kulit2 sekali. Kalau dapat beli jenis russet isi putih dan besar sikit kentang ni. Kat tempat akak ni dulu jual RM4.9o sekilo tapi sekarang dah murah sikit RM2.50 sekilo. Kentang russet ni isi putih dan lembut . Cepat empuk. Basuk bersih2 dan rebus dengan kulit . Lagi senang nak buang kulit selepas direbus. Kemudian lenyek dengan butter dan susu segar. Semalam akak suruh Food Processor putar..isshh rasenya lebih baik guna tangan..lagi sedap..sebab FP ni mesin kentang tu sampai kental !





Salad sayur

Karrot
bunga kobis
bunga jagung
brokoli
kobis



Sayur untuk dimakan sekali dengan ayam bakar tu..suruh anak dara tu beli bunga jagung dibeli mak jagung..hentam je la..ok juge.Brokoli kehabisan . Kobis terlupa nak beli. Apa yang ada je la. Panaskan air dan celur sayur bergilir-gilir ikut jenis sayur . Angkat dan rendam dalam air sejuk campur air batu. Biar lama sikit. Ini akan merangupkan sayur yang telah direbus tadi. Hidangkan bersama dengan ayam bakar. Okeh, siap dah hidangan untuk dimakan ....kepada kekawan semua bolehlah cuba bakar ayam sumbat roti ni..berbaloi-baloi buat..sebab almaklum anak2 memang suka makan ayamkan walaupun bapak budak tak suka ..tak kisahlah....Kita jumpa lagi di lain hari dan lain resepi ...bai..bai....



Rabu, 5 Mei 2010

SiLabu

Salam Semua
Labu Kastard
Apo bondo eh ni ??...Labu yang dah bertebuk kepalanya dan disumbat pula dengan isi dan dijadikan kastard labu..teruje nak membuat bila tengok Chef Asma dan Zaliana ~ Jurnal Rasa ~ entry kastard labu..Pernah satu ketika dulu konon2nya menjadi juri hakim pada satu pertandingan memasak temanya menggunakan bahan dari labu..Dan resepi Labu Kastard ini memang dipilih menjadi juara sebab memang cantik dan sedap rasenya...Nampak je bahannya mudah dan buatnya pun tak susah mana tapi rupa2nya tak semudah yang disangka. Yang akak buat ni tak menjadi pun...tak pe ni percubaan pertama..Lawonya labu ni, tapi tau tak bila dibelah je labu ni terburai isi kastard tu macam benteng pecah...rupa2nya kastard tu tak mengeras walaupun lebih 1 jam dikukus...sudah2nya makan labunya tu je sebab tak rela nak makan isinya sebab dah terbarai..kesimpulannya mesti ada silap di mana2. Yang penting lepas ni cuba lagi dan belajar dari kesilapan ..Kalau percubaan kedua menjadi baru akak entry penuh kisah silabu ini..ok byeeee , jumpe lagi!

Selasa, 4 Mei 2010

~ Award ~




Marilah minum air tebu,
Makan dengan Kacang Menglembu,
Apron comel dari Mat Gebu,
Lawonya Mat...tertawan kalbu!


Ewah, sedap tak Mat pantun 4 kerat tu..terimakasih atas ingatan Mat nak foward kat akak..sorrilah Mat ..edisi tertunggak ni..Part2 macam ni akak memang lambat sikit, apapun suka pulak dapat award ni.. dapat apron merah jambu rase muda pulak balik ...hihihi..tak kira dari siapa pun sangat-sangat dihargai..apapun terimakasih lah Cik Mat..Untuk pengetahuan Mat, bog masak pertama akak terjah ialah blog Mat inilah....akak selalu masuk untuk info dan suke dengan entrynya itew...sampaikan anak bongsu akak si Mat tu pun tau sapa Mat Gebu ni... ok mat akak jawab soalan ni ye..mudah je rupanya ...ok layan je yaa..


JENIS LAUK YANG SUKA DIMASAK....
1. Masak Lemak Cili Api
2. Rendang Daging / Ayam
3. Sambal Udang


PENCUCI MULUT YANG PALING BEST PERNAH BUAT....
1. Puding Koktel
2. Puding Sagu Bersantan
3. Peach Mirror Puding



JENIS BISKUT KEGEMARAN TIME RAYA....
1. Tat nenas
2. Biskut Makmur
3. Almond London



Bagi Award ni pada 3 orang rakan anda yang juga rajin memasak....

1. Zura ~ Warisan Iskandar Puteri

2. Ina ~ Inahar's Cooking Time

3.Yatie ~ Sinar Kehidupanku






Isnin, 3 Mei 2010

Peach Mirror Pudding

~ salam sejahtera ~
Hari sabtu lepas, akak kena dera memasak hidangan mempelai..selalu akak tolong je tapi hari tu akak pulak jadi kepalanya..harubiru jugelah sebab bukannya pandai pun hiasmenghias pengantin ni tapi memasak tu bolehlah ..tibai2 je tapi berpandu juge pada resepi..kawan punya pasal tak sampai hati nak tolak mentah2..So hari tu overtimelah memasak lepas subuh hingga 15 minit pukul 12 tengahari siap...dari dessert hinggalah ke air pengantin kena fikir sendiri ...selepas bertungkus lumus dengan 3 orang kawan yang sama2 buta huruf tentang hiasmenghias ni akhirnya siap juga ...hentam je la labi....

~ Peach Mirror Pudding ~

Apa yang akak nak kongsi hanya puding peach ni je..inipun bukan untuk hidangan pengantin..akak buat semula malam tadi untuk bagi pada yang membantu memasak pada hari tu...untuk pengantin letak dalam gelas berkaki..takkan dalam plastik macam ni..apa yang nak akak kongsi ialah memang senang buat puding ni ..akak dpt resepi ni dari rumah ummi - home sweet home - yang glamour tu... terimakasih ummi ye..hanya akak ubah sikiittt jee...jum tengok resepi..layan
~~~~~~~~~~~~~~
Bahan-bahan lapisan bawah :
300 ml air
150 ml jus peach
450 ml susu segar
150 gmgula pasir ( kak kurangkan jadi 120gm)
30 gm instant jelly ( guna nona )
40 gm tepung kastard
2 kuning telur
2 st esen vanilla
langkah membuat:
  • Campurkan semua bahan-bahan di atas, kacau dan jerangkan. Eloknya tepung custard dibancuh dengan susu dahulu sebelum dicampurkan dalam bahan tersebut untuk mengelakkan bergentel.
  • Kacau hingga pekat selama 10 minit.
  • Tuangkan ke dalam acuan yang telah dibilas terlebih dahulu.
  • Sejukkan hingga beku dan susun buah peach di atasnya.

Bahan-bahan lapisan atas :

650 ml air + jus peach kalau ada lebih.60 gm gula ( akak guna 30 gm je )25 gm instant jelly ( akak guna 90gm jelly nona-1paket) dan pewarna kuning.

Langkah membuat:

  • Masakkan semuanya di atas api hingga mendidih.
  • Masukkan perlahan-lahan di atas lapisan bawah dan peach tadi perlahan-lahan.
  • Sejukkan di dalam peti.
  • Puding ni memang menggunakan sudu bila nak makan.

Selamat mencuba, jelly tu memang tak mengeras macam agar-agar ..macam cermin je ..patutllah dipanggil Peach Mirror Puding..memang sesuai untuk hidangan pengantin.. cantik di pandang , sedap juga...bolehlah dicuba ya...bai2 jumpe lagi !





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ahad, 2 Mei 2010

~ Roti Telur Bersalad ~

Salam semua, cuti ni kalau kita pergi kenduri mesti ada buah tangan di bawa balik. Walaupun telur pengantin dah mula kurang diberi sebab diganti dengan titipan lain ..namun masih ramai juga yang mengekalkan budaya ni..Bagi akak lebih suka dapat telur dari benda lain. Namun kalau dulu berebut-rebut nak makan telur tapi sekarang ni telur tak mahu pulak dimakan oleh anak-anak....apa lagi makeover je lah telur pengantin ni supaya tidak membazir dan yang paling penting habis dimakan ....

Kebetulan akak diminta masak untuk hidangan pengantin semalam. Lebihan salad, karrot dan timun yang dah berpotong perkara biasa.. Untuk mengelakan pembaziran, gunakan lebihan ni semua dan hancurkan telur. Tambah mayonis dan sos cili untuk menyedapkan lagi roti telur ni.. Kenyang.. Anak sorang tu siMat tak makan tengahari dah sebab 3 set roti dah selesai dikerjakannya...


Bahan-bahan:
6 keping roti sandwich
2 biji telur rebus
2 helai salad
4 keping timun
4 keping karrot
garam halus & lada sulah
mayonis & sos cili
langkah-langkah membuat :
  • Hancurkan telur rebus dengan garpu dan campurkan lada sulah dan garam halus
  • sapu sedikit butter ke atas kepingan roti ( kalau tak ade pun ok )
  • Susun daun salad atas roti
  • Bubuh telur hancur tadi dan ratakan.
  • Susun kepingan timun dan karrot atas sekali.
  • Letak mayonis dan sos cili .
  • Tutup dengan roti semula .
  • Sedia untuk dimakan.

Satu resepi yang mudah tapi lengkap dengan zat makanan..yang penting sayur-sayuran itu boleh dimakan sekali oleh anak.. kaau tidak jangan harap nak makan sayur..cubalah ya.sesuai juge untuk dibekalkan ke sekolah..okeh bai-bai ..teruskan memasak untuk keluarga !


Rabu, 28 April 2010

Singgang Tenggiri

~ Selamat malam ~

~ Singgang ~



Singgang masakan paling mudah tapi tak mudah juge nak buat kalau tak tu caranya...dulu tak reti juge nak buat singgang ..lepas try macam2 singgang..akak paling suka singgang kepala tenggiri ni sebab dahlah cepat nak sediakan tapi sedap ...rase makan tu puas...tambah kalau hari panas - panas ni...cubelah ya ..apapun ini adalah masakan yang paling mudah di antara yang mudah..bagi akk ikan tenggiri paling umphhh ..kepalanya tu la paling sedap..makan dengan sambal belacan ..tak perlu lauk lain le..kalau nak cepat, jimat masa oklah ni.....
Bahan-bahan :
Ikan tenggiri 2 keping ( kepala lagi sedap)
bawang merah 4 ulas
bawang putih 4 ulas
lada merah kecil 5 ulas
lengkuas muda 3 keping
serai 1 batang
asam keping 1 keping
Langkah-langkah membuat:
  1. Bersihkan ikan dan masukkan ke dalam periuk. Bubuh air menutupi ikan tadi.
  2. Masukkan bawang2 yang telah dihiris
  3. Masukkan juge lada merah yang dibelah 2, kepingan lengkuas, serai yang dititik dan asam keping.
  4. Jerangkan periuk di atas api dengan api yang perlahan. Biarkan ia menggelegak.
  5. Tambah geram dan biarkan sebentar sehingga rasa garam, asam dan pedas sekata..
  6. Angkat hidang panas-panas.

Nota :Lengkuas memainkan peranan utama dalam masakan singgang...bau dan rasanya ada kelainan..cubalah ya..

Selasa, 27 April 2010

Award ~ Tulip ~ E-na Zarina @ LOVELY KITCHEN


Sekali lagi teruja bila dapat titipan indah ini..TULIP yang sedang berkembang indah ini dari E-na Zarina yang menetap di Nagoya , Jepun. Jauhnya ena...terimakasih atas ingatan indah ini . Sempena meraikan ulangtahun pertunangannya bulan April , ena menghadiahkan bunga tulip ni..alamak..terkulat2 akak ni tgk bunga tulip ni tak dpt pegang dapat tengok pun jadilah..terimakasih ya e-na, moga jalinan persahabatan di alam maya ini kekal..Kalau nak tengok bunga kesum e-na ni subur tak suburnya terjah sini http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/. Akak tanam bunga kesumpun tak pernah nak biak macam ini..asyik mati kering je...ishh malu pulak rasanya..ok apappun kita jumpa lagi ..semoga kita sihat dan dirahmatiNya..Amin..

Isnin, 26 April 2010

Award ~Mawar Merah~

Assalamulaikum
Kalaulah dapat sejambak depan mata macam ni mesti akak senyum 24 jam melayan perasaan..terbau-bau dek akak keharuman mawar merah ni..aduhai AZATIE terimakasih atas kesudian memberi sejambak ros yang harum semerbak ni..lewat sikit nak kongsi dengan kalian semua.. simpan lama juga dalam gobok akak tu baru nak tayang kat sini ..Terimakasih ya dik atas ingatan ikhlas ni...lainkali bagi lagi ya..sesiapa yang nak kenal Azatie ni sila belayar ke sini ok ...http://azatiesayang.blogspot.com/ boleh pi tengok kuih lapis coklatnya tu.....bilalah nak buat ni atie oii ....terasa2 dah kat tekak ni..hehehe...oklah jumpe lagi bye..bye...muahhhh

Jumaat, 23 April 2010

Pai Ayam

Salam bahagia .. bahagia sebab hari ni cuti..boleh n3 . Dah memang tak mahir, N3 pun lambat...Hari ni meh kita cuba buat pai ayam. Resepi ni akak ambil dari http://denhaag-ladies.fotopages.com/ nun jauh di seberang. Dah lama ikut FP Muna ni , marbeles..tak caya pi tengok.Kalau Muna termasuk blog akak ni, mintak halal ya. Nak bagitau sukatan kulit pai ni lemak dan melekat2 ..tak kering..memamng sedappp. Mungkin faktor kandungan lemak dan tepungnya tu...Resepi asal adunan kulit pai menggunakan Food Processor ..akak guna kaedah asli je..lima jari..bukannya apa , teringat masa sekolah dulu belajar buat kulit pai ...nostalgia gitu...

Kuning telur disapu atas permukaan pai, kalau terajin hias sikit dengan daun2 pai..menggoda sikit..

Dah siap bakar..ready untuk dingap !



Adunan digaulramas menjadi serbuk roti




Kulit Pai:
500 gm tepung gandum
400 gm butter sejuk
1/2 sudu teh garam hallus
4 sudu besar air batu
Langkah membuat:
  1. Potong dadu butter.
  2. Masukkan ke dalam tepung yang telah ditambah garam
  3. Potong2 butter dalam tepung biar bersalut elok.
  4. Guna hujung jari untuk membuat serbuk roti.
  5. Masukkan airbatu dan gaul menjadi doh.
  6. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat inti pai.

Bahan inti :

500 gm isi ayam dadu, 1 cawan bawang besar dadu, 2 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar lada hitam, 1 sudu teh garam halus, 1 sudu teh serbuk basil dan 1 sb butter untuk menumis.

Langkah membuat :

  1. Cairkan butter dan tumis bawang hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan biarkan sebentar.
  3. Masukkan pula kacang peas, lada hitam dan garam.
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan garam.
  5. Angkat dan sejukkan.

Langkah membuat pai ayam:

  1. Torak kulit pai setebal 1 cm.
  2. Tekap dengan acuan foil . 2 keping. 1 untuk dasar acuan dan 1 lagi untuk penutup acuan.
  3. Letakkan sekeping kulit pai dalam acuan dan isi inti pai.
  4. Tutup semula dengan sekeping kulit pai. Sapu kuning telur.
  5. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 C.
  6. Setelah berbau wangi dan kuning keemasan , angkat.
  7. Siap untuk dimakan..panas2 lagilah sedap....



















Selasa, 20 April 2010

nestum & oat cookies

Biskut dibuat untuk anakanda yang duduk diasrama tu kesian la pulak. Nak kena post esok. Biskut ni sebenarnya resepi asal dapat dari blog mane pun akak tak ingat ..maaflah ya..tapi dah diubahsuai pulak ikut bahan yang ada.. Hanya Bahan A tu je yang kekal..bahan-bahan lain tu main bubuh je tapi bertimbang jugak la sebab senang nak buat rujukan bila-bila nanti. Bagi yang suka oat ..ok juga ni crispy dan kenyang makan..


Konsep biskut ni macam buat choclate chips tapi c.chips dah licin kena makan dek anak tembam tu.tak yahlah bubuh..sedap juga..

Intai resepi di bawah ni....lepas ni boleh cuba sebab senang dan ringkas...hanya nak kena terlebih rajin tu je...

Nestum & Oat Cookies

BAHAN A

250gm butter

100gm marjerin

250gm gula perang

BAHAN B

2 telur

2 sb coklat emulco

1 sb esen vanilla

BAHAN C

175gm oat

230gm nestum

400gm tepung gandum

1 st baking powder

Langkah-langkah membuat:

  • Putar bahan A hingga berkrim
    Masukkan bahan A dan putar sekejap
  • Masukkan pula bahan C dan gaul dengan rata.
  • Sudukan adunan ke dalam dulang pembakar.
  • Bakar dengan suhu 180 C selama 15 minit – 20 minit.


Nota:

  • Panaskan oven 15 minit sebelum membakar biskut.
  • Alas dulang pembakar dengan kertas surih untuk warna cookies sekata
  • Guna butter atau marjerin sepenuhnya pun tak ape..

Ahad, 18 April 2010

muffin

~ SALAM SEMUA ~

BANANA CHOC MUFFIN




Di antara cupcakes dan muffin mana pilihan hati? Kalau di lihat pada kandungan bahan muffin lebih baik untuk menjaga diet kerana bahan-bahan yang digunakan lebih rendah kandungan kalori..kurang penggunaan lemak dan juga telur.... tentu lebih padat dan mengenyangkan..ok seawal pagi tadi setelah lama tertunggak nak try muffin ni, gagahkan diri untuk terus membaking setelah sekian lama oven tak berbau ...tambahan bahan2 dah lama duduk dalam peti ais tuu. Kalau nak buat muffin kaedahnya lebih mudah dibandingkan membuat cupcakes..kali ni guna food-processor je..memang cepat ..tekan2 punat pengisar dah siap..hanya nak kena rajin pulak basuh lepas tu ( bab2 ni yg kena sab0 banyak2..) Resepi ni ambil dari ..http://maklangazie.blogspot.com/
Bahan-bahan :
Bahan A
170 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
130 gm gula ( akak guna gula pasir )
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam ( tak bubuh pun )
100 gm cooking coklat
Bahan B
2 biji telur ayam
75 ml minyak masak
100 ml susu segar
1 sudu teh vanilla
2 biji pisang ( akak bubuh lebih dari 2 )
Langkah-langkah:
  1. Masukkan semua bahan A ke dalam mesin pengisar. Tekan pengisar 2 kali je dah sebati.
  2. Masukkan semua bahan B pula dan tekan pengisar 2 kali . Siap untuk dimasukkan ke dalam acuan muffin
  3. Sudukan adunan 3/4 ke dalam acuan muffin . Tabur dengan choc chip / choc rice untuk hiasan
  4. Bakar dengan suhu 180 selama 20 minit.
  5. Cucuk dengan lidi dan pastikan lidi itu bersih menandakan cukup masak.
Perhatian:

Panaskan oven terlebih dahulu sebelum menimbang dan membancuh adunan. Oven yang cukup panas elok untuk mengembangkan adunan muffin. Biasanya akak letak suhu 200 c selama 5 minit pertama semasa membakar muffin , kemudian turunkan suhu 180 c hingga muffin masak. Tapi bergantung juga kepada oven kita ...test dulu oven tu..selamat mencuba..

Rabu, 7 April 2010

Pai Kentang









Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ..semoga kita sentiasa dirahmatiNya...




Tadi malam, buka peti sejuk tengok kentang sudah mula nak bertunas ....satu tabiat suka membeli dan menyimpan patut dihapuskan.. apan nak buat ni... teringat pai kentang atau selalu dipanggil Sheperd pai...anak2 memang suka sangat kalau dimasak kentang macam ni.. teringat tahun2 70 an dulu belajar buat pai ni dengan guru Home Science ...tapi siMat ku sorang je kat rumah sekarang ni...esok bolehlah bawa sikit untuk ibu2 mengandung di tempat keje....




Pai kentang ni simple je sebenarnya..selalu buat ikut bahan apa yang ada. Yang penting ada isi ayam atau daging. Kentang tu memang dah bahan wajib...Ok jum kita layan resepi di bawah ni ..resepi ni diubahsuai mengikut apa ada dalam peti sejuk tu...asalkan sedap..jangan lupa makan dengan sos cili...lebih sedap.. DikMat dah tidur...esok boleh makan sarapan dan bekal ke sekolah...memang favourite dia ni...jum tengok kat bawah ni...




Bahan -bahan dipotong dadu



Bisi ayam yang telah siap dimasak




Kentang dilenyek bersama dengan susu segar dan butter


Lapiskan kentang di dasar acuan dan bubuh isi ayam ke dalamnya


Tutup semula dengan lebihan kentang. Tabur serbuk basil dan keju parut

Pai Kentang


Bahan-bahan :
1 kilo kentang putih
1/2 kilo isi ayam
1 batang karrot
1 biji tomato
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 tin kacang peas
garam
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar serbuk basil
1/2 buku butter
2 sudubesar marjerin (untuk menumis)

Langkah - langkah membuat:

  1. Cairkan marjerin dan tumis bawang2 hinggga wangi.
    Masukkan ayam , karrot dan masakkan.
  2. Masukkan tomato, garam dan lada hitam. Kacau dan angkat

    Rebus kentang dengan garam.
    Lenyek dengan butter dan susu segar.
  3. Ambil separuh dari kentang lenyek dan ratakan dalam acuan.
  4. Masukkan inti ayam tadi di atasnya dan tutup semula dengan lebihan kentang.
  5. Tabur serbuk basil dan keju parut.
  6. Bakar denga suhu 180 selama 35 minit.
  7. Setelah masak, hidangkan bersama dengan sos cili.

Nota: Semua bahan untuk isi pai dipotong dadu.





Isnin, 22 Mac 2010

Masak lemak cili api Ikan & tomato

Salam sejahtrera



Masak lemak cili api bagi ikan dengan tomato...pedas2 masam ..ummphhh ..cubelaaa..memang peberetku ni..tak boleh lari dengan masak lemak weh...jum tengok resepi di bawah layannnn...



Bahan-bahan :

1 ekor ikan lemuduk ( ikan apa2 je asalkan ikan berisi)
15 - 20 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 biji kelapa masak
2 keping asam keping
3 biji buah tomato
1 camt garam

langkah-langkah membuat:

  1. Ikan dicuci bersih dan dipotong.
  2. Tumbuk kunyit sampai lumat, masukkan cili api sedikit2 dan tumbuk lagi sampai hancur
  3. Gaulkan cili tumbuk dan asam keping dengan ikan tadi.
  4. Bubuh air sedikit2 ke dalam kelapa parut dan ramas. Santan jadi pekat. Tapiskan.
  5. Masukkan santan pekat ke dalam ikan tadi.
  6. Jerang atas api yang besar hingga menggelegak.
  7. Kacau sekejap dan kecilkan api.
  8. Potong tomato kepada 4 bahagian dan bubuh ke dalam gulai ikan tadi.
  9. Masakkan dengan api perlahan.
  10. Rasa garam dan asam .
  11. Angkat gulai dan hidangkan dengan nasi putih.


Kalau menggulai masak lemak ciliapi, tidak perlu dikacau selalu. Hanya kacau mula2 sahaja apabila gulai mua menggelegak. Perlahankan api sahaja dan biarkan gulai hingga masak..Cuba ye terangkat makan masak lomak cili api ni.....ok jumpe lagi bai..bai...

Rabu, 17 Mac 2010

Ikan Patin Sungai Pahang

~salam mesra kepada semua pengunjung dan followers yang sudi singgah ke sini ~
Selepas talapia, meh kita cuba pulak masak patin..Disebabkan akak ni duduk di Sungai Pahang maka patin atau talapia yang kami selalu makan memang datang dari dalam Sungai Pahang..yang dibela dalam sangkar sungai..kalau patin liar dalam sungai Pahang tu kena fikir 10 kali nak beli sebabnya rege patin liar tidak ada kompromi..kita tak nak, berebut orang lain nak..Di sini patin kolam tak diterima pakai..bukanlah nak menidakkan patin kolam tu tapi disebabkan faktor patin sungai ni senang diperolehi maka patin kolam ditolak tepi..mungkin ramai tidak makan ikan sungai kerana takut hanyir tapi berlainan dengan kes patin sungai ni .tidak hanyir langsung ..sesiapa yang makan seolah2 terkena sumpah nak makan lagi..kalau tak percaya kena cuba sendiri...akak pernah n3 patin ni diblog akak yang satu lagi..tapi tak pelah untuk pengunjung blog yang baru ni akak n3 semula okeh..layannnnnnnnnnn

Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin sungai
15 - 20 biji cili api kampung
1 cm kunyit hidup
1 senduk tempoyak masam
1 batang timun taun
1 ikat daun kesum
4 keping asam keping
garam

Timun taun

Langkah-langkah membuat:
  1. Basuh ikan patin dengan asam jawa bersih-bersih dan toskan (potong)
  2. tumbuk cili api dengan kunyit hidup sampai lumat.
  3. gaulkan dengan ikan patin tadi bersama dengan tompayak masam hingga rata
  4. perap selama 1 jam atau lebih lagi sedap.
  5. masukkan timun taun yang telah dibuang kulit dan dipotong
  6. Masukkan air sehingga menutupi ikan patin.
  7. Masakkan di atas api besar dulu. menggelegak kacau sekejap.
  8. Perlahankan api , biarkan gulai merenih perlahan dan bubuh garam dan daun kesum
  9. Masakkan ikan hingga terasa asam dan garamnya.
  10. Hidangkan bersama nasi putih dan sayur kangkung .



Tip memasak:
  • gulai mesti pedas dan masam. jangan takut bubuh lada api kerana gulai dimasak dengan cara api perlahan. Ini menyebabkan lada dimasak dengan cukup.Walaupun pedas tidak sakit perut.
  • Jangan dikacau selalu menyebabkan ikan hancur. kacau sekali sekala saja apabila gulai mulai menggelegak.Kemudian perlahankan api sehingga masak.
  • Lada dan kunyit ditumbuk lebih sedap.