Rabu, 7 April 2010

Pai Kentang









Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ..semoga kita sentiasa dirahmatiNya...




Tadi malam, buka peti sejuk tengok kentang sudah mula nak bertunas ....satu tabiat suka membeli dan menyimpan patut dihapuskan.. apan nak buat ni... teringat pai kentang atau selalu dipanggil Sheperd pai...anak2 memang suka sangat kalau dimasak kentang macam ni.. teringat tahun2 70 an dulu belajar buat pai ni dengan guru Home Science ...tapi siMat ku sorang je kat rumah sekarang ni...esok bolehlah bawa sikit untuk ibu2 mengandung di tempat keje....




Pai kentang ni simple je sebenarnya..selalu buat ikut bahan apa yang ada. Yang penting ada isi ayam atau daging. Kentang tu memang dah bahan wajib...Ok jum kita layan resepi di bawah ni ..resepi ni diubahsuai mengikut apa ada dalam peti sejuk tu...asalkan sedap..jangan lupa makan dengan sos cili...lebih sedap.. DikMat dah tidur...esok boleh makan sarapan dan bekal ke sekolah...memang favourite dia ni...jum tengok kat bawah ni...




Bahan -bahan dipotong dadu



Bisi ayam yang telah siap dimasak




Kentang dilenyek bersama dengan susu segar dan butter


Lapiskan kentang di dasar acuan dan bubuh isi ayam ke dalamnya


Tutup semula dengan lebihan kentang. Tabur serbuk basil dan keju parut

Pai Kentang


Bahan-bahan :
1 kilo kentang putih
1/2 kilo isi ayam
1 batang karrot
1 biji tomato
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 tin kacang peas
garam
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar serbuk basil
1/2 buku butter
2 sudubesar marjerin (untuk menumis)

Langkah - langkah membuat:

  1. Cairkan marjerin dan tumis bawang2 hinggga wangi.
    Masukkan ayam , karrot dan masakkan.
  2. Masukkan tomato, garam dan lada hitam. Kacau dan angkat

    Rebus kentang dengan garam.
    Lenyek dengan butter dan susu segar.
  3. Ambil separuh dari kentang lenyek dan ratakan dalam acuan.
  4. Masukkan inti ayam tadi di atasnya dan tutup semula dengan lebihan kentang.
  5. Tabur serbuk basil dan keju parut.
  6. Bakar denga suhu 180 selama 35 minit.
  7. Setelah masak, hidangkan bersama dengan sos cili.

Nota: Semua bahan untuk isi pai dipotong dadu.





3 ulasan:

  1. salam, boleh tak kacang peas tu, kita tukar ngan nenas dlm tin...

    BalasPadam
  2. slm wati, tak pernah lagi akak buat ..cubalah mungkin sedap juga.hanya pastikan kering airnya tu...terimakasih datang sini..datanglah lagi

    BalasPadam
  3. Jazakillah atas respi yg di kongsikn.. sy dh cube alhamdulillah menjd.. tp blum rasa lg.. thakz kak..

    BalasPadam