Khamis, 20 Mei 2010

MUFFIN CHEESE COKLAT

Muffin Cheese Coklat


Salam pagi Jumaat ..semoga kita dimurahkan rezeki dan dimudahkan urusan harian...Muffin Cheese Coklat resepi diambil dari Mak Lang . Sejenis muffin yang enak dan lazat..terutama penggemar coklat dan cheese . Mak Lang, akak suke muffin ni sebab menjadik rupa dan rasenya.Bagi akak kalau muffin tu tak merekah dan membumbung, tak syok tengok dan rase ada kekurangan kat mana2. Alhamdullilah muffin ni memuaskan hati.. Apa kata Mak Lang...okeh resepi di bawah ni..tak ada edit kat mana2 pun..mekasih , banyak resepi akk cilok tau mak Lang ! Jum tengok resepi ni..








MUFFIN CHEESE COKLAT


Bahan –bahan :

140 gm chocolate chip/ cooking coklat

100 gm cream cheese

80 gm butter

2 biji telur A

60 gm gula

100 gm tepung gandum

2 sk baking powder



Cara-cara :

  1. panaskan oven 180 c
  2. potong dadu 1cm creamcheese dan butter. Cairkan bersama choco chip dengan dengan kaedah double boiled. Bila dah cair, angkat dr api , masukkan telur dan kacau dengan whisk(creamcheese tinggal berketul pun tak ape)
  3. Tambah gula dan kacau lagi.
  4. Ayak tepung bersama baking powder dan masukkan ke dalam adunan dan kacau dengan whisk.
  5. Masukkan ke dalam bekas muffin dan bakar 20 minit.


3 ulasan:

  1. salam kak nor,
    Sedapnya nampak muffin ni. saya pun suka tgok muffin merekah n membumbung, syok...berbanding cupcake.. hihihi

    BalasPadam
  2. susah btul nak dpt muffin merekah ni..

    BalasPadam
  3. Ih kak nor....huh.... sari memang susah ek...kak nor aje yg terror nmpknya n awak apa kurangnya kan... salute lah kak nor

    BalasPadam