Ahad, 15 Ogos 2010

IKAN PARI BAKAR

SALAM semua, hari ni menu masakan untuk ramadhan ke 5. Simple dan mudah je..teringin nak bakar ikan. Pergi pasar jumpa pari..rembat je .Tapi dulu pari murah amat tapi sekarang sekilo dah RM17 ..Pari ni berat. 2 keping hampir 1 kilo dah.Ikan ni baru lepas dibakar..jam menunjunjukkan pukul 6.15..sempat lagi n3 ni..mlam lagi tak sempat..esok dah tertunggak..cepat2..air asam tak buat lagi ni..okeh jum layan kekawan semua, ikan pari terbakar..

ikan pari bakar

Bahan-bahan :
  • 2 keping ikan pari
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 cm lengkuas
  • 1 cm kunyit hidup
  • 8 tangkai lada kering
  • 2 batang serai
    garam
  • daun kesum
  • daun pisang

Langkah-langkah membuat:

  • Pari dicuci dengan air asam limau. Rendamkan sebentar.
  • Kisar semua bahan-bahan rempah di atas kecuali daun kesum dan daun pisang.
  • Gaulkan ikan pari dengan bahan-bahan yang dikisar dan biarkan selama 1/2 jam.
  • Letak ikan di atas daun pisang (x de x pe) dan bungkus .
  • Bakar dalam kuali non stick, stainless steel (bubuh minyak sikit) atau dalam oven.
  • Siapkan air asamnya.

Bahan air asam:

  • 4 batang lada besar
  • 4 ulas cili api
  • 1 biji tomato
  • 1 cawan air asam
  • 1camt garam
  • 2 camt gula

Kisar semua bahan dan hidang bersama ikan bakar. Sorry gambar tak snap lagi sebab air asam tak kisar lagi. tunggu asam jawa balik dari kedai...okeh kesuntukan masa pulak dah ni..slmt berbuka puasa .moga puasa kita diberkatiNya pad hari ni..assalamualaikum.

1 ulasan: