Ahad, 19 September 2010

PUDING LAICI DANGDUT

SALAM AIDILFITRI

PUDING LAICI DANGDUT


Semalam menerima tetamu keliling umah. Jiran2 tetangga kawan sekampung yang tidak berkesempatan beraya awal di umah akk ni sbb traffic jem waktu raya 1 hingga raya ke 4. Kalau dah masuk minggu ke 2 ni susahlah diorang nak datang umah. Segan sebab dah masuk pertengahan Syawal. Jalan selamat, akk jemput diorang datang beraya. Antara menu yang jadi pilihan Puding Laici Dangdut. Puding ni simple dan tak muak dimakan..resepi ni akk cilok dari http://hanieliza.blogspot.com/ yang memang dah dikenali ramai. Kak liza terimakasih atas resepi yang sedap ni. Hanya saya kurangkan laici dari 2 tin kepada 1 tin sahaja..nak kurangkan manis. kenapa Dangdut..puding ni bergegar-gegar kut..apapun jawapan tepat tanya tuan resepi ya..tak kisahlah namanya yang penting memang sedappppp dan mudah. Resepi boleh tengok di bawah juga..





Bahan-bahan :

28 gram agar-agar

2 liter air

2 cawan gula

1 tin laici

1 tin susu cair


Langkah-langkah membuat:


  • Basuh agar-agar dan masakkan bersama 2 liter air tadi sampai hancur.

  • Masukkan gula pasir dan larutkan.

  • Masukkan air laici. Asingkan buah laici. Masakkan sekejap

  • Tutup api dan masukkan susu cair. Kacau rata.

  • Tuang dalam adunan dan bekukan.

  • Semasa menghidang, bubuh buah laici di atas agar-agar.


Catatan :


Puding ni lembut dan nyaman..cubalah ..rugi tak cuba..



2 ulasan:

  1. Salam..
    terimakasih kerana mencuba puding ini..
    kakliza namakan puding laici dangdut kerana ia puding ini] sentiasa berdangdut bila tersentuh..
    lembut menari-menari dalam pinggan...

    BalasPadam
  2. salam kak liza,

    tersentuh saya akk tinggal komen..terimaksiah atas kesudian akk masuk sini..sy mmg selalu menjadikan hanieliza cooking sumber rujukan ...ttg dangdut ni mmg pun tambah2 kalauu guna 2 tin laicikan..sebenarnya dah banyak kali saya buat puding ni kak..terimakasih sekali lagi...

    BalasPadam