Isnin, 20 September 2010

SAMBAL TELUR

SALAM AIDILFITRI

SAMBAL TELUR



SAMBAL TELUR



Masakan yang dipilih untuk berbuka puasa hari ni..puasa sunat Syawal yang pertama .. telur ayam bersusun dalam peti..telur ayam kampung bertelur di bulan puasa ..waktu terhad untuk memasak, simpan dalam peti. Kalau tak buat sesuatu..telur akan bertambah..terasa ingin memasak ikut suka dan rasa hati sendiri..inilah hasilnya masakan sambal telur yang mudah dan bahan-bahan tak memeningkan untuk disediakan..makan berulam salad dan timun beserta nasi panas. Kalau digoreng ikan masin tadi alamat nasi 2 pinggan jadi 3 pinggan...over pulak ..apapun masakan ni simple dan save budget weh. Kalau lauk macam ni , sahur besok semangat sikit nak makan ..InsyaAllah.








Bahan-bahan :


5 biji telur ayam

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 senduk cili kering kisar

2 keping asam keping

1 sb sos tomato

1 st garam

1 sb gula

minyak menumis



Langkah-langkah membuat:



  1. Rebus telur dan kupas . Belah dua.

  2. Kisar bawang2 dan tumiskan dalam minyak panas.

  3. Masakkan sampai wangi dan masukkan lada kisar. Masakkan hingga terbit minyak.

  4. Masukkan asam keping, garam dan gula.

  5. Masukkan sos tomato dan sedikit air.

  6. Masakkan sebentar dan curah atas telur yang dibelah dua tadi.

  7. Siap untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan