Ahad, 10 April 2011

Blueberry Cheese Tat


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Blueberry Cheese Tat


Malam ni akak nak share tat yang dibikin 2-3 hari lepas..alkisah kawan sekerja akak mengidam nak makan cheese tat selepas tengok iklannya dalam katalog tupperware yang akak bagi....bukan tupperware yg dia nak..tapi cheese tat dlm tupperware tu yang dia teringin sangat..almaklum berbadan dua dan tunggu masa je lagi. Atas sebab tu lah akak gagahkan diri ni buat tat yang telah sekian lama tak diuli ni...Ada jugalah kawan lain yang menempah sama...banyaklah sikit adunan tat ni yang jadi ...akak pun tumpang sekaki. Kalau tidak , lambat lagilah gamaknya cheese tat ni masuk dalam oven kat umah akak ni..Sesiapa yang pernah buat tahulah nampak macam senang tapi leceh beb...kalau tak caya cuba buat sendiri tapi berbaloi2 sebab tak boleh disangkal, cheese tat memang sodapp...resepi yang akak guna ni dari dulu lagi, akak dapat dari Mak Lang Azie yang aktif buat kelas baking tu..sumber asal dari Alex Goh..memang sodapppppp....nyum....nyum...terasa2 kat tekak ni....jum layan resepi di bawah...




Bahan-bahan Sweet Pastry

Bahan A
200 gram butter
100 gram icing
1/4 st esen vanilla

Bahan B
Telur 1 biji

Bahan C
420 gram tepung gandum
1 sb susu tepung

Langkah membuatnya:

1. Putar bahan A hingga berkrim. Masukkan Bahan B, putar sebati. Masukkan Bahan C dan gaul sebati. Keluarkan doh ini dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk 1 jam.

2. Keluarkan doh pastri, gelek dan tekap dengan acuan tat. Masukkan ke dalam acuan tin dan bakar selama 20 minit dengan suhu 170 C. Pastikan letak 1/2 inci dari bawah ketuhar untuk mendapatkan pastri yang rangup.

3. Sudah masak , keluarkan dan sejukkan di atas redai.




Filling Tat

Bahan A
250 gram cheese cream
50 gram gula castor
25 gram mentega

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
25 gram Whipping Cream ( ganti Full cream milk)

Bahan D
20 gram tepung gandum
Blueberry filling

Langkah membuat:

1. Putar bahan A hingga licin dan gebu. masukkan B. Tambah bbahan C dan putar lagi. Akhirnya masukkan bahan D.

2. Masukkan filling ini di dalam sarung dan pancitkan ke dalam mangkuk tat yang telah sejuk tadi. Hias dengan filling blueberry dan bakar semula selam 15-20 minit dengan suhu 170 C. Setelah masak angkat dan sejukkan di atas redai.



Siap untuk di makan. Walaupun cerewet untuk menghasilkan tat ini tetapi berbaloi masa memakannya.. Pastikan cheese cream berada di dalam suhu bilik sebelum memutarnya untuk mendapatkan hasil filling yang cantik..kepada kawan2 akak yang menempah Kham dan Fazy harap kalian puas hati ya..dan terimakasih....untuk makluman tat yang telah dibakar terlupa pulak nak dirakam..pic2 di atas semuanya sedang tunggu giliran nak masuk oven....dah siap bakar lebih kurang je ghupenya tu...okeh lah kita jumpa lagi...bai..bai...

3 ulasan:

  1. Assalam kaknor wah dah ade cheese tart,sy tart shell dah ade malasnya nak isi filling nya tu

    BalasPadam
  2. wahh cantiknya tgk tart akak ni...murah rezeki byk tempahan tu kak...suka sgt mkn tart ni..

    BalasPadam
  3. kak no.............nak jugak

    BalasPadam