Ahad, 24 April 2011

Mixed Fruits Pastry Cakes



Strawberry lagi ..nak menghabiskan stok strawberry CH. Betul kata Mat Gebu, CH punya strawberry memang masam...akak beli banyaklah jugak..tamak punya pasalkan..hehehe..Dalam pada tu nak habiskanya, akak terjumpa resepi ni kat blog nasi lemak lover yang sangat menarik dengan masakkanya yang lain dari kebiasaan...bagi akak la .. Betul kata beliau, kek ni tidak berlemak sangat dan tidak muak dimakan...cubalah ya.buahan2 tu bubuh je apa yang rase teringin...okh layan ...




..Sebelum dibakar..




Bahan-bahan :


200 gram butter

300 gram gula castor

100 gram sour cream / yogurt

6 telur ayam

1 tbsp lemon zest

400 gram tepung kek

2 tsp baking powder

Buah-buahan campur - strawberry, peach.kiwi dan sebagainya.




Langkah-lngkah membuat:


1. Panaskan oven 180 C

2. Gris peti tin yang dialas dengan kertas kek dengan butter.

3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan berkrm.

4. Masukkan yogurt atau sour cream ( akak guna natural yogurt)

5. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.

6. Kaup dan balikkan tepung kek ke dalam adunan.

7. Masukkan adunan ke dalam peti tin dan ratakan permukaannya.

8. Susun buah-buahan tadi d atas permukaannya dan jangan tekan buah ke dalam adunan.

9. Bakar selama 30-40 minit ke atas dan cucuk di tengah kek untuk memastikan kek masak.

10. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.

11. Setelah sejuk, tabur gula icing di atas permukaan buah-buahan sekiranya telah sejuk.





Selepas dibakar...




Terimakasih pada SONIA ....tuan punye Nasi Lemak Lover

Selamat Mencuba........



4 ulasan:

  1. kak nor kita pun dah masuk list kek ni nyum nyum nampaknya

    BalasPadam
  2. stroberi masam kalu kena caranya tetap sedap...

    BalasPadam
  3. Yours look yummy too! Thanks for try out.

    BalasPadam
  4. salam chik mimi...buat ye nanti jadi macam akak pulak sampai berkarat hehehe.e.

    salam sari,
    masam2 strawberry pun masih sayang untuk dibuang buat je apappun...

    sonia,
    thanks 4 this receipes and thanks 4 coming....

    BalasPadam