Isnin, 9 Ogos 2010

Rendang Nogori

Salam semua
Apa khabar rakan-rakan blog dan followers...dah nak expired blog ni, bukannya tak masak, tapi kamera buat hal pulak..maleh nak cite ..anggap je dugaan2 ni asam garam blog hehe..kepada yang masih sudi singgah di sini terimakasih pada kalian, akak pun dah lama tak kunjung blog2 members ni ..mulai ari ni kena bertugas semula melayari blog kekawan..pada yang tinggal komen terimaksih ya ..pada yang sudi nak mencuba resepi sangat akak hargai..Ini ada satu lagi resepi nak kongsi ngan kekawan semua. Rendang Nogori Sembilan...pernah makan ke rendah ni? Akak buat ni untuk makan2 sambil nak menyambut Ramadhan AlMubarak di tempat kerja. Kalau kecik2 dulu mak siap masak lomang dan rendang nyambut puasa.Ni dah duduk merantau kenalah masak sendiri..Kelainan rendang nogori ni hanya satu tak perlu ditumis dan yang penting mesti pedas..biar berdesing sampai ke telinga..Pedas bukan sebarang pedas..mesti sama naik dengan lemak santan dan ramuan lainnya...okeh jum tengok simple je bahan2nya:

Rendang & Pulut
Bahan-bahan:
21/2 kilo daging
3 biji kelapa
2 ringgit lada kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
6 batang serai
6 cm lengkuas
4 cm halia
2 cm kunyit
1 genggam ketumbar biji
2 senduk kerisik
Langkah membuat:
  • Potong daging 2 cm lebar dan 1/2 cm tebal
  • Basuh dan toskan air
  • Kelapa diambil santan. Guna blender untuk mendapatkan santan yang pekat dari 3 biji kelapa.(Sekali blend je )
  • Hiris semua bawang dan tumbuk serai, kunyit, halia dan lengkuas.
  • Blender lada kering yang telah direbus .
  • Masukkan semua bahan di dalam kuali. Masak hingga menggelegak dan perlahankan api.
  • Apabila rendang makin pekat, masukkan kerisik, ketumbar yang telah ditumbuk dan garam.
  • Masakkan rendang hingga kering.
  • Sedap dimakan dengan lemang, pulut, ketupat dan nasi impit.




Rendang nogori ni kenalah masak lama..malam tadi akak letak atas dapur dari pukul 10 hingga 1 tghmalam..Pagi tadi bangun awal sambung lagi 1 jam untuk mengeringkannya..inipun kurang kering sebab tu kurang hitamnya.makin kering makin terselah kehitamanya..akak punya ni kurang kerisik gamaknya..tapi pedas dan lemaknya mencapai tahap piawaianlah hahaha..pada yang suka buat ya..dont wori gerenti jadi..kita jumpa lagi..selamat menyambut Ramadhan Almubarak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan