Sabtu, 23 Oktober 2010

~ Sicilian Orange Cake ~

~ Assalamualaikum & Salam Sejahtera ~
Sicilian Orange Cake
Sejak kebelakangan ni , kek orange ni memang menggoda kalbu untuk dicuba, ramai bloggers yang dah membakingnya ...last sekali akk tengok kat blog AYU yang jauh di Singapore tu ..baunya dah sampai ke hidung akk ni hehehee...petang semalam beli limau sunkist..tanamkan semangat nak wat kek ni..mula memutar butter and gula..tiba2 ada tetamu bertandang..stopkan..layan tetamu dulu..Malam lepas pukul 9.30 sambung putar hingga gebus betullah..agaknya dah terlebih putar , kek ni dah jadi macam sponge kek la pulak . Tapi baunya tu betullah kata Ayu, umah akak ni dah macam bakery..bau harum semerbak.. Di bakar dalam acuan yang yang berbeza..tengok je la kat bawah ni..tak secantik seperti diharapkan ..tapi tak pe lah yang penting sedap dimakan.. terimakasih kepada semua bloggers yang memang boleh mencetuskan semangat untuk terus mencuba resepi2 baru...jum tengok resepi di bawah ya...

Bahan-bahan :
250 gram butter
2oo gram gula castor
4 biji telur medium
1 biji kulit orange
250 gram self raising flour
85 ml juice orange
Langkah-langkah membuatnya:
  1. Putar butter (suhu bilik) dengan castor hingga gebu.
  2. masukkan telur dan putar hingga sebati .( masukkan sebiji-biji)
  3. Masukkan kulit orange yang telah disagat dan putar rata.
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan juice orange tadi dan gaul hingga sebati.
  5. Masukkan ke dalam adunan yang telah dilenser dan bakar dengan suhu 180 selama 25-30 minit.
  6. Cucuk dengan lidi dan sekiranya lidi itu bersih , kek boleh diangkat dan sejukkan di atas redai.
Icing Glaze :
125 gram icing sugar
5 tbsp orange juice.


Kek sicilian dalam pinggan lama - terimakasih Blogger Mama Voque -


Resepi asal kek ini ada icing orange tu tapi akak tak buat sebab bagi akk kek ni dah cukup manis. Resepi kat atas tu pun akak dah ubah sikit - timbangan gulanya itu asalnya 250 gram. Okeh, selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan