Rabu, 1 Disember 2010

Apam Gula Hangus ~Senget~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Apam Gula Hangus
Tak tau lah ngape siapam ni naik menyeget...tengok kat blog Hana elok je. Nak kata tak jadi, naik pulak tapi naik tak sama rata ..senget sebelah. Kalau ambik gambar apam ni tegak ..tak cantik gambarnya, sebab tu pic atas tu sengetkan kamera ..cantik sikit..senget pun sengetlah...asal rasanya sedap. Kalau nak tengok yang cantik kat blog sape lagi...akak suka pic2 kat blognya tu. Tengahari tadi buat sambil memasak untuk tengahari ..sebab petang tu nak menjamu kekawan sikit. Kemungkinan ada 2 sebab ..satu isi penuh sangat , satu lagi kureng fokus..kerja 2 dalam 1..inilah hasilnya. Kepada cik adik Hana tu, terimakasih bg idea buat apam ni..kebetulannya mmg akak berniat nak buat apam hari ni..smlm tengok kat blog Hana ada..terus CP je. Jum tengok resepi ..mudah je. tak lupa mekasih ya kepada penyumbang resepi ni KakHanieliza yang famous tu dan juga pada Hana yang menyumbang idea apam gula hangus ni...

Kukus dalam kukusan tupperware..cepat dan jimat
Bahan-bahan :
1 cawan gula
1/2 cawan air - gula hangus
1/2 cawan gula
3 biji telur
1 cawan santan/susu segar
21/2 cawan tepung gandum
11/2 st soda bikarbonat
1/2 st gram halus
1 camb butter
Langkah-langkah membuat:
  1. Buat gula hanugs. Masukkan gula dalam kuali dan goreng hingga perang. Masukkan air tadi dan butter. Kacau biar rata. Angkat dan sejukkan.
  2. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  3. Putar 1/2 cawan gula dengan 3 biji telur tadi hingga kembang.
  4. Masukkan gula hangus tadi. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak tadi.
  5. Masukkan santan / susu segar dan kacau pukul sebati.
  6. Masukkan ke dalam acuan yang telah dilenser.
  7. Masukkan dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Masak selama 10-15 minit.
  8. Setelah masak angkat. Hidangkan dengan kelapa atau begitu saja.


Kukus guna peti tin besar sikit..senget juge..



Catatan:

  • Kalau guna acuan kecil, bubuh separuh sahaja . Kalau penuh apam jadi senget .
  • Kalau guna acuan besar mengambil masa yang lebih lama untuk mengukus.


7 ulasan:

  1. eh apam senget..hehhee... tu unik tu..ekeke... ok kak senget pun senget la..janji sodap kan

    BalasPadam
  2. sangat menarik.. :P best!

    sile kunjung ke blog masakan baru saya.
    http://gihalalalamasak.blogspot.com
    thanks

    BalasPadam
  3. salam kak.. kite rasa api kuat kot..kite punyer ader gak naik tinggi! tp menegak tak senget.. tp lepas kuorkan dr pengukus tuh dier turun balik n steady cam lam gamba tuh... takpe kak... janji boleh di makan.. hihi

    BalasPadam
  4. izah, bukannya senget sebaran senget ni ..senget2 sodap hahaha...

    BalasPadam
  5. qiha lalala....

    t.kasih dtg sini...dah pi blog u tu...

    BalasPadam
  6. salam hana, oh ye ke api kuat sgt pun tak leh ye..ok2 lps ni cuba api slow sikit..agaknya apam2 ni byk jenisnya..ada api kuat..ada api slow baru menjadikkkk..tq hana..

    BalasPadam
  7. JGN ISAU ilah juga selalu kukus jadi senget cam ni sbb selalu guna api paling kuat.. mungkin betoi kata mamahana tuu hehe.. best tgok apammekar tu canteeekkk..

    BalasPadam