Sabtu, 30 Julai 2011

APAM BLOSSOM / DOT-DOT

Salam semua. Tingggal sehari lagi Ramadhan Almubarak menjelma lagi..moga kita semua mendapat petunjukNya untuk terus melipat gandakan amalan baik di bulan mulia ini. Dalam pada itu akak harap kesempatan untuk terus berblog dan berkongsi resepi akan terus berpanjangan. Insyaallah. Oklah resepi apam blossom ni dah lama akak simpan, baru hari ni dapat dicuba . Terimakasih kepada AMFLORA yang memang mahir membuat apam ni. Akak ikut 100 % langkah membuat apam ni sbb takut tak menjadi. Banyak versi apam ni yang dipanggil apam dot-dot. Bukannya benda baru pada blogger masakan tapi bagi akak ni 1st time cuba, alhamdullillah menjadik terus.Terimakasih pada AmFlora. Halalkan akak dah copy&paste resepinya ya. Lain kali kalau berkesempatan nak try versi yang lain pula. layan resepi di bawah ....jum.


Apam Blossom

APAM BLOSSOM

Sumber : (AM FLORA )

Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus -
150gm susu segar
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) ( akak guna kaya)
Pewarna


Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.

2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari

3. Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan filling (bluberry/kcg merah) dan masukkan separuh lagi adunan sehingga 3/4 penuh .

4. Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.

(air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih)

Nota : api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah


Selamat mencuba!

2 ulasan:

  1. Salam ramadhan buat akak n family :-) comelllll apam dot dot tuuu :-)

    BalasPadam
  2. Salam ramadhan juga buat ijayuji...apam ni kecik2 je..comel tapi jenuh juge nak menghabiskannya masa mengukus..tapi leka masa membuatnya tu hihihi...

    BalasPadam