Isnin, 16 Mei 2011

KUIH LOPES ASLI..

Lopes

Assalamualaikum dan selamat Hari Guru.....Akak nak tayang kuih lopes ni dari minggu lepas tapi terbantut kejap...ni kongsi kuih lopes yang dibuat oleh orang-orang dulu...Sebenarnya akak buat ni belajar dengan boss akak yang pernah ajar cara nak buat nasi beriani kambing dulu.. beliau telah sudi mengajar cara-cara nak bungkus kuih lopes dengan daun pisang dan rasa kenyal pulut tu berbeza dengan lopes yang ditanak semata...okeh kita tengok gambar di bawah ini dulu...kalau ada kesempatan akak nak upload video yang diambik semasa membungkus lopes tu...nampak je mudah tapi berpeluh jugelah nak membalut pulut dengan daun pisang ni.....jum tengok...hmmmmm..sedap u...



Lopes bentuk ketupat

Batang lopes

Pulut yang cukup kembang ..


Bahan-bahan :

1 kilo Pulut
Air daun pandan
1 st kapur makan
10 helai daun pisang lebar
10 utas tali plastik
1 keping gula melaka
3 sb gula pasir
1 kelapa parut muda
1 st garam halus


Langkah-langkah membuat:

1. Rendam pulut selama 1 jam dengan air daun pandan. Masakkan dengan sedikit air daun pandan separuh masak. Biarkan sejuk sebentar.
2. Layur daun pisang dan bentangkan daun pisang dan bubuh pulut di atasnya dan gulung sekiranya hendak membuat batang lopes. Untuk bentuk tiga segi bungkus macam ketupat palas.
3. Ikat kemas bungkusan daun pisang ini dan rebus semula di dalam air yang banyak sehingga pulut betul-betul kembang dan tidak berbiji .
4. Masakkan air gula kabung dan gula pasir dengan daun pandan dan sejukkan.
5. Setelah pulut masak buka balutan daun pisang dan gaul dengan kelapa yang telah dibubuh garam.
6. Hidangkan bersama dengan air gula melaka tadi.


Selamat mencuba kuih melayu lama ini......

Isnin, 9 Mei 2011

TALAM UBI * MAK





Selamat menyambut hari ibu...kepada ibu-ibu yang rajin mencuba kuih-kuih tradisi kita apa kata kita mencuba pulak kuih talam ubi..Kalau akak buat talam ubi , akak selalu guna versi mak akak punye..kuih mentalamnya memang best yang amat pada akak. Kuihnya lembut dan liat-liat sikit..atasnya pulak lembut dengan rase santan.. Kalau akak buat, selalunya mesti telepon mak dulu ...setiap kali nak buat telepon...sebab sukatannya main agak-agak je.. rasa-rasanya sukatan di bawah ni boleh dijadikan panduan..kuih ni akak buat dah lama jugak tak sempat nak share ...okeh kita layan di bawah ni....




BAHAN-BAHAN:

TALAM UBI

Bahan A – bahagian bawah

1 mangkuk ubi kayu parut

¾ mangkuk gula merah

½ mangkuk gula pasir

11/2 mangkuk air


Bahan B – bahagian atas

I mangkuk santan pekat

4 sudu besar tepung gandum

1 st garam halus


Langkah-langkah membuat:

1. Ubi yang telah diparut ditapiskan. Buang airnya dan ambil pati ubi yang tinggal.

2. Masakkan gula pasir dan gula merah hingga cair dan sejukkan.

2.Tapiskan ke dalam ubi yang telah ditoskan airnya tadi.

4. Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.

5. Kukus sehingga masak. Ubi yang telah dimasak, rupanya bertukar menjadi jernih.

6. untuk bahagian atasnya pula, campurkan santan, tepung dan garam. Kacau sebati.

7. Tapiskan ke atas ubi yang telah dikukus tadi. Gores permukaan ubi dengan garfu dahulu.

8. Kukuskan sehingga baahgian atasnya masak. Angkat dan sejukkan.



Prinsip memasak akak selagi tak jadi, selagi itulah mesti dicuba walaupun berulang kali... kalau dah berkali2 buat kita akan dapat kesan kesilapan dan kekurangnya di mana-mana.....okeh selamat mencubaa........




















Ahad, 24 April 2011

Mixed Fruits Pastry Cakes



Strawberry lagi ..nak menghabiskan stok strawberry CH. Betul kata Mat Gebu, CH punya strawberry memang masam...akak beli banyaklah jugak..tamak punya pasalkan..hehehe..Dalam pada tu nak habiskanya, akak terjumpa resepi ni kat blog nasi lemak lover yang sangat menarik dengan masakkanya yang lain dari kebiasaan...bagi akak la .. Betul kata beliau, kek ni tidak berlemak sangat dan tidak muak dimakan...cubalah ya.buahan2 tu bubuh je apa yang rase teringin...okh layan ...




..Sebelum dibakar..




Bahan-bahan :


200 gram butter

300 gram gula castor

100 gram sour cream / yogurt

6 telur ayam

1 tbsp lemon zest

400 gram tepung kek

2 tsp baking powder

Buah-buahan campur - strawberry, peach.kiwi dan sebagainya.




Langkah-lngkah membuat:


1. Panaskan oven 180 C

2. Gris peti tin yang dialas dengan kertas kek dengan butter.

3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan berkrm.

4. Masukkan yogurt atau sour cream ( akak guna natural yogurt)

5. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.

6. Kaup dan balikkan tepung kek ke dalam adunan.

7. Masukkan adunan ke dalam peti tin dan ratakan permukaannya.

8. Susun buah-buahan tadi d atas permukaannya dan jangan tekan buah ke dalam adunan.

9. Bakar selama 30-40 minit ke atas dan cucuk di tengah kek untuk memastikan kek masak.

10. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.

11. Setelah sejuk, tabur gula icing di atas permukaan buah-buahan sekiranya telah sejuk.





Selepas dibakar...




Terimakasih pada SONIA ....tuan punye Nasi Lemak Lover

Selamat Mencuba........



Khamis, 21 April 2011

HESHEY'S "perfectly choclote" Cupcakes

Assalamualaikum Salam Sejahtera





Salam pagi jumaat....moga kita ceria hingga ke petang... malam semalam akak buat cake ni atas permintaan anak akak nak bawak pegi ke sekolah. Ni resepi akak ambik kat umah UMMI . Pernah akak buat sekali tahun lepas...lepas tu hilang resepi. Skodeng balik blog Ummi.. jumpa balik. Ikut kata Ummi sumbernya dari Mamafami. Terimakasih pada blogger yang famous ni..kek ni memang sedap sebab melekat2 rasa koko. Kek ni basah2...mungkin teknik membuatnya lain sikit dari kek2 coklat lain...cuba tengok resepi di bawah. Kek ni cepat dibuat cepat dimasak......jum layan...






Bahan-bahan :



2 cawan gula castor

13/4 cawan tepung serbaguna

3/4 serbuk koko

11/2 st baking powder
12/2 st soda bikarbonat

1 st garam halus

2 telur ayam A

1 cawan susu segar ( ganti dengan susu coklat )

1/2 cawan minyak sayur

2 st vanilla

1 cawan air panas


Langkah-langkah membuat:

1. Panaskan oven 180 C
2. Campurkan tepung, koko, baking powder, soda dan garam. Ayak.
3. Masukkan telur, minyak dan susu . Putar dengan pemutar elektrik selama 2m
4. Masukkan air panas tadi dan putar lagi sekejap.
5. Masukkan adunan ke dlam acuan tin atau cupcakes. Hias dengan cklat rice.
7. Bakar selama 25-30 minit. Cucuk tengah kek untuk memastikan kek masak.





selamat memasak..........

Rabu, 13 April 2011

TAT STRAWBERRY

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera


Tatlet Strawberry



Kita tengok tat strawberry ni....shell yang sama digunakan untuk cheese tat sebelum ni. Rujuk resepi di bawah ya...Okeh untuk filling ni akak guna resepi dari sebuah resepi dari sebuah buku resepi Chef ..terlupa pulak namanya ...bukunya tu tak ada masa akak menaip ni..Tapi resepinya masih ingat lagi ni..jum tengok.




Resepi filling tat: ( Sumber: Chef Jimmy Chang )


Bahan-bahan:


400ml Susu penuh krim

4 biji kuning telur

80 gram icing sugar

2 sb tepung jagung ( Tambah sendiri )

2 sm vanilla


Langkah-langkah :


1. Panaskan susu dengan vanilla dengan api perlahan sehingga mendidih. Padamkan api dan tutup periuk 2-3 minit.

2. Pukul kuning telur dan gula icing dalam mangkuk hingga lembut berkrim.

3. Masak susu vanilla hingga mendidih sekali lagi. Tuangkan separuh ke dalam campuran telur tadi dan pukul hingga sebati. Tuangkan baki susu vanilla dan kacau sekata.

4.Panaskan adunan semula di atas api.Kacau dengan senduk kayu selama 1-2 minit dan keluarkan dari api. Jangan didihkan adunan .

5. Tapi adunan ke dalam mangkuk besi yang bersih. Sejukkan mangkuk di dalam mangkuk besar berisi ais. Gaul adunan hingga suhu itu. Sos ini semakin pekat. Untuk tambahkan perasa, masukkan isi durian atau lain-lain. Tahan selama 2 hari.



Hasil respon dari kekawan yang makan , filling ni memang sedap..bolehlah dicuba ya..selamat mencuba. Buah strawberry ni dibeli masa akak pegi Cameron Highland dulu..tak tau lah orang lain , bagi akak strawberry Cameron ni masam...ngape ek..tapi kalau dimakan macam ni oklah..makan saja2 je..nak abiskan sebiji pun aduhai....ok jumpa lagi ..wassalam.

Ahad, 10 April 2011

Blueberry Cheese Tat


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Blueberry Cheese Tat


Malam ni akak nak share tat yang dibikin 2-3 hari lepas..alkisah kawan sekerja akak mengidam nak makan cheese tat selepas tengok iklannya dalam katalog tupperware yang akak bagi....bukan tupperware yg dia nak..tapi cheese tat dlm tupperware tu yang dia teringin sangat..almaklum berbadan dua dan tunggu masa je lagi. Atas sebab tu lah akak gagahkan diri ni buat tat yang telah sekian lama tak diuli ni...Ada jugalah kawan lain yang menempah sama...banyaklah sikit adunan tat ni yang jadi ...akak pun tumpang sekaki. Kalau tidak , lambat lagilah gamaknya cheese tat ni masuk dalam oven kat umah akak ni..Sesiapa yang pernah buat tahulah nampak macam senang tapi leceh beb...kalau tak caya cuba buat sendiri tapi berbaloi2 sebab tak boleh disangkal, cheese tat memang sodapp...resepi yang akak guna ni dari dulu lagi, akak dapat dari Mak Lang Azie yang aktif buat kelas baking tu..sumber asal dari Alex Goh..memang sodapppppp....nyum....nyum...terasa2 kat tekak ni....jum layan resepi di bawah...




Bahan-bahan Sweet Pastry

Bahan A
200 gram butter
100 gram icing
1/4 st esen vanilla

Bahan B
Telur 1 biji

Bahan C
420 gram tepung gandum
1 sb susu tepung

Langkah membuatnya:

1. Putar bahan A hingga berkrim. Masukkan Bahan B, putar sebati. Masukkan Bahan C dan gaul sebati. Keluarkan doh ini dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk 1 jam.

2. Keluarkan doh pastri, gelek dan tekap dengan acuan tat. Masukkan ke dalam acuan tin dan bakar selama 20 minit dengan suhu 170 C. Pastikan letak 1/2 inci dari bawah ketuhar untuk mendapatkan pastri yang rangup.

3. Sudah masak , keluarkan dan sejukkan di atas redai.




Filling Tat

Bahan A
250 gram cheese cream
50 gram gula castor
25 gram mentega

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
25 gram Whipping Cream ( ganti Full cream milk)

Bahan D
20 gram tepung gandum
Blueberry filling

Langkah membuat:

1. Putar bahan A hingga licin dan gebu. masukkan B. Tambah bbahan C dan putar lagi. Akhirnya masukkan bahan D.

2. Masukkan filling ini di dalam sarung dan pancitkan ke dalam mangkuk tat yang telah sejuk tadi. Hias dengan filling blueberry dan bakar semula selam 15-20 minit dengan suhu 170 C. Setelah masak angkat dan sejukkan di atas redai.



Siap untuk di makan. Walaupun cerewet untuk menghasilkan tat ini tetapi berbaloi masa memakannya.. Pastikan cheese cream berada di dalam suhu bilik sebelum memutarnya untuk mendapatkan hasil filling yang cantik..kepada kawan2 akak yang menempah Kham dan Fazy harap kalian puas hati ya..dan terimakasih....untuk makluman tat yang telah dibakar terlupa pulak nak dirakam..pic2 di atas semuanya sedang tunggu giliran nak masuk oven....dah siap bakar lebih kurang je ghupenya tu...okeh lah kita jumpa lagi...bai..bai...

Isnin, 4 April 2011

CLASSIC CUP CAKES

Assaamualaikum dan Salam Sejahtera




Classic Cupcakes



Classic cup cakes ni memang boleh dicuba sebab rasanya memang sedap...lembap dan lembut. Akak jumpa kat blog AYU ( Singapura ). Ayu , terimakasih ya sharing this receipe...akak selalu skodeng blog dia ni..macam2 kek ada..menarik ...cuba tgk sini..AYU . Okeh, layan je resepi di bawah ni...





Bahan-bahan:



170 gram butter

2 cawan gula castor ( 11/2 cwn kalau tak nak manis)

3 telur A

2 cawan tepung gandum

1 sudu besar baking soda

85 gram serbuk koko 1

1/2 cawan susu segar

2 sudu teh vanilla



Langkah-langkah membuat :



    1.Pukul butter hingga lembut dan licin.


    2.Masukkan gula dan putar lagi hingga berkrim.


    3.Masukkan telur sebiji2 dan putar lagi hingga kembang.


    4.Tepung, koko dan soda bikarbionat di tapis .


    5.Masukkan tepung 1/3 dari bahan tepung ke dalam adunan butter dan pukul. 6.Masukkan 1/2 dari susu segar tadi dan pukul sebati.


    7.Ulang sampai habis bergilir-gilir bahan basah dan kering.Akhir sekali tepung.


    8.Sendukkan ke dalam cupcakes 3/4 penuh.


    9.Bakar dengan suhu 170 selama 25-30 minit.


    Selamat mencuba......







    Rabu, 30 Mac 2011

    Apam Yoghurt

    ~ Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ~






    salam semua...hari ni Apam Yoghurt..kebetulan ternampak di easybakes. Tuannya Yat pada Yat terimakasih atas sharing resepi ni...Yoghurt memang dah ada dalam peti lebih dari seminggu..eloklah digodek sebelum tarikh luput..hasilnya macam ni lah.. Apam ni memang gebuss macam dlm gambar..hanya manis sikit. Kalau tak suka manis eloklah kurangkan gula..rasa apam ni lebih kurang apam icecream...pernah di buat dulu..sila rujuk sini . okeh layan ye...




    sebelum dikukus..boleh juga guna cup biasa yang lebar..





    Resepi:


    Bahan - bahan :

    2 cawan gula

    1 sudu teh ovellete

    2 cawan tepung gandum

    1 cawn yoghurt fresh

    2 biji telur

    1/2 sudu teh double baking powder

    1 sudu teh serbuk koko

    1 st choc paste



    Langkah membuat:

    Panaskan pengukus.


    Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan.


    Putar bahan hingga kembang dan naik.


    Bahagi adunan kepada 3.


    Warna 2 bahagian dan 1 bahagian masukkan serbuk koko dan masukkan coklat paste.


    Sendukkan ke dalam cup cakes dan kukus selama 15-20 minit.





    Selamat mencuba !

    Rabu, 16 Mac 2011

    Double Choc Muffin



    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bertemu kembali kita...lama tul akak ni pancit..hehee.. sampai tak reti dah nak tulis apa ni...ditambah pulak ngan komputer error ni..hancussss... apapun akak nak sharing ni muffin yang sodap ni...buatnya dah 1 minggu lebeh..baru nak entry ni...resepi ni kekawan semua boleh rujuk kat UMMI - Home Sweet Home - Pada UMMI , akak copy paste ok..tak sempat nak taip semula ....terimakasih pada UMMI sharing muffin ni. Sebab yogurt tu agaknya muffin naik membukit...tapi i likeeee...Muffin naik membukit ni bagi akak sempurna sekali...okeh...kekawan cuba ya..mesti jadi punya...tengok resepi UMMI ni...


    Double Choc Muffin

    Double Choc Muffin
    Bahan:

    • 1 3/4 cawan tepung gandum
    • 1 sudu teh soda bikarbonat
    • 3/4 cawan gula perang (resepi asal gula kastor, so kurang manis sikit)
    • 1/4 cawan serbuk koko
    • 100 gm mentega, dicairkan
    • 1 biji telor
    • 3/4 cawan yogurt plain
    • 1/2 cawan susu coklat (resepi asal susu putih)
    • 1/2 sudu teh esen vanila
    • 1/2 cawan choc chips (*ummi out of stock, letak choc rice je)


      1. Cara Membuat:-
    1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
    2. Ayak bersama tepung, soda bikarbonat dan serbuk koko. Kemudian masukkan gula.
    3. Pukul telor dan esen vanila, masukkan kesemua bahan cecair ke dalam adunan tepung.
    4. Kaup balik dan pusing satu arah menggunakan garfu (*ummi guna whisker) sehingga tepung serata dengan bahan cecair. (jangan kacau terlalu lama, cukup setakat bercampur je)
    5. Kemudian masukkan choc chips dan kacau rata.
    6. Sendukkan adunan ke dalam loyang muffin yang telah dilenser/cawan kertas.
    7. Bakar selama 20 minit atau sehingga lidi penguji keluar bersih.



      Selamat Mencuba...jumpa kita lagi...bai2...muahhh...

    Jumaat, 4 Mac 2011

    Muffin Strawberry


    Bertemu kembali kita semua...Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung Cooking Time yang sentiasa diingati... walaupun akak dah hampir tak berkesempatan nak berblogging tapi rakan2 alam maya masih diingati...Keadaan sekeliling dan tuntutan rutin harian yang tak bernoktah ni salah satu sebab akak tak de peluang nak mengadap blog sendiri...namun memasak & baking masih seperti biasa dan cintaku tak pernah pudar hehehe...so pagi sabtu yang hening ni akak nak kongsi muffin yang akak buat 2 hari lepas. resepi ni dari siapa lagi kalau tidak dari MAT GEBU yang semua pengunjung blog masakan dan kenal ..kepada Mat sendiri akak ingin menzahirkan terimakasih tak terhingga kepada dik Mat ni sebab Mat sebenarnya blogger yang telah mencetuskan semangat akak untuk menyediakan blog masakan sendiri selepas menjadi pengunjung setia blog masakannya beberapa lama. . Terus terang blog masakan pertama akak rujuk blog Mat lah...sekali lagi terimakasih ya Mat.. tak kisahlah Mat baca ke tak ni hehehee...ok Mat, akak minta izin copypaste resepi yang sedap ni memang sodappp!.







    BAHAN-BAHANNYA :-)
    180 gram mentega berkualiti tinggi
    170 gram gula halus @ kastor
    4 biji telur gred A350 gram tepung gandum*
    20 gram baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
    160 ml susu segar (mat guna susu sejat)
    1 camca teh esen vanilla
    Jem strawberry secukupnya (mat guna jem strawberry tanpa gula jenama "SMUCKERS")

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
    2. Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur stau persatu dan terus memutar hingga gebu, jarak waktu antara satu biji telur ialah 1 minit.
    3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan putar rata.
    4. Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan sudukan 1/2 camca teh jem strawberry di tengah2nya. Bakar 25 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan sepenuhnyaa...



    Muffin ni teksturnya halus dan gebus...enak ditekak akak ni....mungkin disebabkan teknik membuatnya seperti membuat kek ..kaedah putar.. Penggunaan baking powder yang agak banyak dari kebiasaan...20 gram tu banyak juge dari .. ditambah dengan rasa strawberry jem tu..memang ada kelainan dari muffin biasa.


    Kepada peminat muffin, mesti cuba sebab enak dong..disebabkan akak guna bekas muffin yang besar ni..kenyang makan 1 mufffin ni...boleh guna juga acuan kecil sikit..okeh jumpa kita lagi dengan muffin seterusnya...sebab akak dah buat 3 jenis muffin dalam 2 hari ni...bau rumah pun dah bertukar bau kek...hahaha...jumpa lagi..salam sayang semua ..Assalamualaikum...

    Ahad, 6 Februari 2011

    Rich Chocolote Pudding

    Rich Chocolote Pudding


    Assalamualaikum dan salam sejahtera....memang terasa blog ni dah mula terabai...bukannya akak tak memasak tapi kesempatan untuk berblogging sejah akhir2 ni semakin merudum...entahlah kadang2 ada peluang untuk menjengah blog tapi tak berkesempatan pulak untuk update blog...apapun terimakasih kepada kekawan yang datang bertanya khabar. Sapaan kalian sangat dihargai....disebabkan ini jugalah akak mencuri ruang dan masa untuk berkongsi ngan kalian...sayang semua muahhhhhhh....


    Ni akak nak kongsi satu puding yang pasti digemari anak2 kita..kita tak suka tak pe..yang penting apa yang kita masak anak makan..terimakasih pada HANA sebab akak copy resepi ni dari blogger terkenal ni..pada kekawan kalau nak tengok pic puding yang cantik pi jalan2 keblog beliau...pic yang menawan dan bisa membuat kita tertawan. Terimakasih juga kepada tuan punya resepi asal ni..ikut sumber yang akak baca K.JUN. Layan resepi di bawah ni ya...



    Bahan-bahan puding:
    1/2 cawan serbuk koko
    1 cawan gula
    1/2 cawan tepung susu
    1/2 st garam
    41/4 cawan air
    4 sb tepung jagung
    1/2 st esen vanilla
    1 paket serbuk agar-agar
    3 sb butter


    Bahan Sos Kastard:

    2 cawan susu segar
    1 sb tepung kastard
    1 sb gula castor

    Campurkan semua bahan-bahan di atas dan kacau hingga pekat di atas api. Angkat.


    Langkah-langkah membuat:


    1. Campurkan semua bahan-bahan kecuali butter.
    2. Jerangkan di atas api hingga mendidih.

    3. Masukkan butter, kacau hingga pekat.

    4. Angkat dan masukkan ke dalam acuan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.

    5. Sejukkan dan hidang begitu saja atau bersama sos kastard dan coktail buah2an.





    Okeh, kita jumpe lagi ya..Insyaallah kalau buat pertama kali pun mesti menjadi...simple dan mudah...cuba ya !

    Sabtu, 15 Januari 2011

    ~ APAM BALIK ~ bolehlaaa......

    APAM BALIK
    Assalamualaikum kekawan semua..masalah..masalah charger ni...sebab tu lama tak blogging... ni dah tukar baru..baru boleh nak update blog dan hutang2 yang tertunggak dgn kekawan blogger..pelan2 ..ni akak nak kongsi apam balik buatan sendiri..pernah entry sebelum ni..cuba tengok kat sini . Resepi yang akak pernah cuba dulu hasil rujukan dengan Hanieliza Cooking dan Dr Inahar Ali . Terimakasih kak liza & Ina.. Apa yang akak boleh kongsi ialah kalau buat sendiri guna tepung naik sendiri lebih terjamin dari tepung gandum..kalau nak tau bezanya cuba dua2 sekali..Nak makan sendiri tu oklah...kalau nak beli kena pulak pegi pasar malam...Kalau dah ada bahan-bahan kat umah bancuh je ...Layan gambar di bawah ya....


    Non-stick pan lebih senang..tak perlu sapu marjerin tapi pan lain pun boleh je..asal sapu marjerin sikit setiap kali nak guna...



    Nyum..nyum..hujan2 ni sodap....selamat mencuba !


    Ahad, 2 Januari 2011

    Pastri Inti Ayam

    Pastry inti ayam
    Assalamulaikum semua...belum terlambat untuk mengucapkan selamat menghadapi tahun baru 2011.. apa azam tahun baru kekawan semua...mungkin kita serupa..sentiasa berazam untuk baiki apa yang kurang selama ini...macam biasa sejak entry apam pelangi lepas, baru hari ni dapat entry lagi, pastry inti ayam.guna pastry KAWAN memang mudah dan boleh bubuh inti apa2 je..inti ayam ni baki buat shepherd pai sebelum ni..kebetulan ada sebungkus lagi pastry KAWAN..memang kesukaan anak2 tapi sejujurnya akak lebih suka pastry buatan sendiri sebab lebih lemak dan lembap...tapi nak buat tu tunggulah sampai akak ni terlebih rajin. Apapun layan je resepi ni..ramai yang dah mencuba pastry segera KAWAN ni memang berbaloi..segala2nya cepat.....

    Bahan-bahan :
    1 paket pastry KAWAN
    1 biji telur
    Inti ayam:
    4 ketul daging ayam
    1 labu bawang besar
    2 ulas bawang putih
    1 camt serbuk lada hitam
    1 camt garam halus
    1 camt basil
    2 camb minyak

    Langkah-langkah:

    Sediakan inti ayam:

    1. Bersihkan ayam dan potong dadu.
    2. Potong dadu bawang besar dan cincang bawang putih.
    3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
    4. masukkan ayam tadi dan masakkan hingga ayam masak.
    5. Masukkan lada hitam, garam dan basil. Gaul sebati.
    6. Angkat dan sejukkan.

    Sediakan pastry :

    1. Bubuh inti atas kepingan pastry dan lipat ikut bentuk yang disukai.
    2. Tekan tepi pastry dengan garpu untuk melekatkan tepi pastry.
    3. Kelar permukaan pastry dengan pisau tajam .
    4. Sapu permukaan pastry dengan telur untuk mendapatkan warna yang cantik.
    5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 170 darjah selama 15-20 minit.
    6. Bila sudah masak , angkat dan sejukkan atas redai.







    Catatan-

    Kalau oven ada kipas, on kipas untuk mendapatkan pembakaran pastry yang cantik. Selamat mencuba...jumpa lagi


    Isnin, 27 Disember 2010

    APAM PELANGI

    APAM PELANGI

    Assalamualaikum semua...nih baru dapat entry apam pelangi ..dah 3 kali buat untuk buah tangan kenduri kendara di umah saudaramara..sesuai sangat sebab cepat dan mudah dibuat..ramai yang dah buat pun apam pelangi ni..terkini dari UMMI. Apam pelangi kat umah ni dah ada pulak pelangi coklat sebab bubuh paste coffee..saja nak tukar2 rasa dan aromanya tu...okeh jum tengok resepi yang mudah ni..



    Bahan-bahan :

    4 biji telur
    2 sb ovellette
    1 sk vanilla
    220 gram gula castor
    300 gram tepung gandum
    250 ml santan kara
    1 st baking powder
    3 pewarna


    Langkah-langkah membuat:

    1. Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
    2. Masukkan vanilla dan pukul sebati.
    3. Ayak tepung gandum dan baking powder.
    4. Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
    5. Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
    6. Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
    7. Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
    8. Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
    9. Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
    10. Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.
    11. Angkat.










    Selamat mencuba..apam ni senang bangat ..sesiapa mencuba insyaallah menjadi..asal guna mixer letrikl. Tak dapat nak bercerita panjang ni....jumpa lagi...insyaallah..