Isnin, 18 Oktober 2010

~ Goreng Pisang Rangup ~

~ ASSALAMUALAIKUM ~
Pisang goreng ke goreng pisang ? Apa2 je laa..yang penting bila makan goreng pisang mesti nak yang rangup , manis dan tidak berminyak..meh nak kongsi versi goreng pisang ni..salah satu cara menggoreng pisang guna tepung gandum dan minyak panas...adunan mesti pekat dan memang pisang ni tidak berminyak dan rangup..


Bahan-bahan :
1 sikat pisang nipah
2 cawan tepung gandum
11/2 cawan air sejuk
1 senduk minyak panas
1 st garam
1/2 st kunyit serbuk
minyak menggoreng
Langkah-langkah membuat:
  1. Pisang dibelah tiga.
  2. Panaskan minyak menggoreng.
  3. Masukkan tepung, air, garam dan kunyit. Bancuh biar sebati.
  4. Masukkan sesenduk minyak yang telah dipanaskan tadi.
  5. Bancuh hingga menjadi adunan yang pekat.
  6. Celup pisang dan goreng dalam minyak tadi. Kecilkan api.
  7. Balik2kan pisang tadi dan angkat.
  8. Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan