Selasa, 23 November 2010

KIWI MUFFINS

ASSALAMUALAIKUM & SELAMAT SEJAHTERA
MUFFIN KIWI
Kenapa Kiwi hari ni? minggu lepas dapat beli buah kiwi rege runtuh...biasanya kalau beli 1 paket(6 biji) RM7.99 tapi kali ni dengan rege yang sama boleh dapat 2 paket...apa lagi tak sedar tangan menarik 2 paket sekali ...walahal dah tau buah ni tak dipandang sebelah matapun ..akk je yang makan sebab terpengaruh dengan kandungan zat yang terdapat dalam buah kiwi ni..(.rujuk bawah tu)Pagi ni pulak menggodek lah nak buat muffin sebab dah tak larat nak makan sorang-sorang ....tak pelah anak tak suka, bagi je kat sesapa janji habis dimakan...ni lah hasilnya...oklah juga rasa masam manis.Terpikat dengan blog stolenmomentcooking, terhasilah muffin kiwin ni pagi tadi... jum tengok resepi di bawah . Tapi resepi asal campur strawberry .akak ubah sikit resepi ni seperti di bawah. muffin ni gebus dan lembap..mengenyangkan..cuba duluuu yaaa...
Zat buah Kiwi:
Kiwi mengandungi antioksidan yang tinggi menentang kanser. 2 biji buah kiwi menyumbangkan 280% dari peratus vitaminc c yang diperlukan setiap hari. Selain itu mengandungi Vitamin A, fiber dan Omega 3 fatty acids.

Bahan-bahan :
1 cawan butter/marjerin
11/2 cawan gula castor
2 biji telur
2 st vanilla
4 cawan tepung serbaguna
4 camt baking powder
1 camt garam halus
1 cawan susu segar
4 biji buah kiwi
Langkah-langkah membuat:
  • Putar gula dan butter hingga berkrim.
  • Masukkan telur satu persatu, putar hingga sebati.
  • Masukkan vanilla dan putar lagi.
  • Ayak tepung bersama baking dan garam.
  • Masukkan tepung dan susu berselang seli hingga habis.
  • Akhir sekali kaup dan balikkan buah kiwi yang dipotong dadu.
  • Masukkan ke dalam acuan muffin yang dilenser atau dalam cupcakes.
  • Bakar dengan suhu 180 celcius selama 25 minit.



Muffin Kiwi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan